ABD, Canada ve Avrupa’da Filistin için eylemler sürüyor

  • dünya
  • 15:43 30 Nisan 2024
  • |
img
ANKARA - ABD’deki üniversite öğrencilerinin İsrail’in Gazze Şeridi’ne dönük saldırılarına karşı eylemleri polis ve üniversite baskısıyla devam ederken, Avrupa ve Kanada’da da eylemler başladı. 
 
İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne dönük saldırıları sürerken ABD’deki pek çok üniversitede Filistin’e destek amacıyla öğrenciler ve akademisyenler kampüs içinde eylem yapıyor. Eylemlerin olduğu Teksas Üniversitesi’nde dün protestocular ile polis arasında çıkan arbedede en az 40 öğrencinin gözaltına alındığı öğrenilirken, Columbia Üniversitesi protestolara katılan bazı öğrenciler hakkında uzaklaştırma kararı almaya başladı. ABD’deki eylemler devam ederken üniversite öğrencileri Avrupa ve Kanada’da saldırılara karşı eylemler yapmaya başladı.  
 
TEKSAS ÜNİVERSİTESİ
 
Teksas Üniversitesi’nde dün, oturma eylemi yapan üniversite öğrencileri etraflarını saran çevik kuvvet polislerince yerlerde sürüklenerek en az 40 üniversite öğrencisi gözaltına alındı. Polis, kalabalığı dağıtmak için biber gazı ve ses bombası kullandı. 53 bin öğrencinin bulunduğu Austin şehrindeki Teksas Üniversitesi’nde, geçen haftaki eylemlerde de 50’den fazla protestocu gözaltına alınmıştı.
Teksas Üniversitesi’nden dün geç saatlerde yapılan açıklamada, eylemcilerin çoğunun okulla bağlantısı olmadığı ve kampüste kamp kurmanın yasak olduğu kaydedilirken okul bazı eylemcilerin üniversite personeliyle "fiziksel ve sözlü olarak kavga ettiğini" ve bunun da yetkililerin kolluk kuvvetlerini çağırmasına neden olduğu belirtildi.
 
COLUMBIA ÜNİVERSİTESİ
 
New York’taki Columbia Üniversitesi’nde de dün protestolar sürdü. Öğrencilere, okulun Manhattan kampüsünde kurdukları 120 çadırlı kampı terk etmeleri için süre tanındı ancak eylemciler buna karşı çıktı. Üniversite yetkilileri, alanı terk etmeleri için öğrencilerin bir belge imzalamaları gerektiğini aksi halde haklarında soruşturma açılarak, okuldan uzaklaştırılacaklarını bildirdi. Ancak öğrenciler bu belgeyi imzalamayı reddetti.
Columbia’da polis müdahalesi olmazken Okul Sözcüsü Ben Chang uzaklaştırmaların başladığını söyledi. Chang, üniversitenin öğrencilerin ifade özgürlüğü haklarını takdir etmekle birlikte, protestoların öğretimi ve final sınavlarına hazırlığı engellediğini iddia etti. 
 
SAVAŞA KARŞI PEK ÇOK ÜNİVERSİTEDE PROTESTO
 
Northwestern Üniversitesi ise, Chicago yakınlarındaki kampüsünde eylemcilerin çoğunluğunu temsil eden öğrenciler ve öğretim üyeleri ile bir anlaşmaya vardığını açıkladı. Anlaşma, 1 Haziran'da derslerin sona ermesine kadar barışçıl gösterilere izin verirken yardım amaçlı bir çadır hariç tüm çadırların kaldırılmasını ve üniversite aksini onaylamadığı sürece gösteri alanının sadece öğrenciler, öğretim üyeleri ve personelle sınırlandırılmasını kapsıyor.
Güney California Üniversitesi'nde (USC), protestocular dün üniversite Rektörü Carol Folt ile görüştü. Folt, görüşülen konuların detaylarını açıklamazken toplantının amacının eylemcilerin endişelerini dinlemek olduğunu söyledi. USC, 15 Nisan'da Filistinliler’i açıkça destekleyen okul birincisinin mezuniyet konuşması yapmasına izin vermeyerek tartışmalara yol açmış, yetkililer bu karar gerekçe olarak güvenlik kaygılarını göstermişti.
 
 
Protestolar Avrupa'ya da sıçradı. Fransız polisi Filistin yanlısı protestocuların ana avluyu işgal etmesinin ardından onlarca öğrenciyi Sorbonne Üniversitesi'nden çıkardı. Kanada'da Ottawa Üniversitesi, Montreal'deki McGill Üniversitesi ve Vancouver'daki British Columbia Üniversitesi'nde öğrenciler protesto kampları kurdu.