Ağaçların kesildiği noktalara kalekollar inşa ediliyor

ŞIRNEX - Şirnex'te her 15 günde bir "özel güvenlik bölgesi" adı altında yasaklanan Gabar, Cûdî ve Besta bölgelerinde ağaçların kesildiği noktalara kalekol ve askeri kuleler inşa ediliyor.  
 
Şirnex'te valilik tarafından her 15 günde bir "özel güvenlik bölgesi" adı altında yasaklanan Gabar, Besta, Cûdî ve Çilenimêja bölgelerinde başlatılan ağaç kesimi 3 yıldır aralıksız bir şekilde devam ediyor. Korucuların asker gözetiminde gerçekleştirdiği ağaç kesimi nedeniyle kentteki orman varlığının yüzde 8'i yok oldu. 
 
BESTA'DA 68 NOKTADA KESİM   
 
Ağaç kesiminin yapıldığı yerlerden biri Besta Bölgesi. Girêsêvê, Baçûka, Çemê Mezin, Girêheliziyê, Şehrewan, Piştreşo, Kaniya Rengîn, Çala Fileyan, Nizarê Kuştiyan, Kaniya Kurta Dizan, Besta Warên Şeref, Kemaloga, Zirvî, Deştkîxê, Piha, Girê Gavan, Çala Tehla, Nizarê Elî Sorkê, Nala Kitkê, Qaranîs, Cinîwer, Kaniya Mîr, Rîsor, Çemê Benê, Rêrêqut, Banga, Xaşîxan, Girê Qirsîn, Bindarîn, Xargirê ve Belûzê alanlarında ormanlık alanların büyük bölümü yok edildi. 68 ayrı noktada başlatılan kesim sürüyor. 
 
CUDÎ'DE AĞAÇ KESİMİ VE MADEN TALANI    
 
Cûdî Dağı bölgesinde Deriyê Çirçiro, Çala Nêriyan, Avreşka, Xera Pîno, Duguhka, Deriyê Cebrail, Çalazêr, Biliga, Girêçolya, Sorbitnê, Hesena, Gera Mihetnê, Gilindor, Gundikremo, Dehlabî, Heştan ve  Zorova alanlarında ağaçlar kesiliyor. 3 yıldır devam eden kesim nedeniyle bölge çoraklaştı. Burada sadece ağaç kesimi yapılmıyor. Aynı zamanda kömür ocaklarıyla da Cûdî'nin doğası tahrip ediliyor. Kömür ocakları nedeniyle bölgedeki su kaynaklarının büyük bölümü kirlenmiş durumda. Ayrıca meyve ağaçlarındaki verim de düştü. 
 
GABAR PETROLLE YOK EDİLİYOR   
 
Gabar Dağı bölgesinde, "petrol" adı altında büyük bir tahribat yaşanıyor. Zivîng, Deştlala, Çiyayê Bizina, Dara, Zêwê, Bertûl ve Meydîn köyleri kırsalında ağaçlar kesiliyor. 1990'lı yıllarda yakılan ve boşaltılan 30'u aşkın köyde ağaçlar kesiliyor ve doğaya zarar veriliyor. Bölgedeki canlıların yaşam alanları yok ediliyor. 
 
YENİ BÖLGELER HEDEFTE   
 
Ağaç kesimi, son dönemlerde Şirnex'in Elkê (Beytüşşebap) ilçesindeki Komate bölgesine sıçradı. Burada da binlerce ağaç kesiliyor. Komatê ve diğer bölgelerde kesilen ağaçlar ise, farklı kentlerde satılıyor. 
 
Ağaç kesiminin yapıldığı yerlerin büyük bölümüne askeri karakol ve kalekollar inşa ediliyor. Cûdî Dağı böglesinde şu ana kadar 22 askeri kule inşa edildi. Gabar'da ise 20 kulenin inşa edileceği belirtiliyor.