Ankara'da emekçiler taleplerini sıraladı

img
ANKARA - Tandoğan Meydanı’ndan Taksim Meydanı’na direniş selamının gönderildiği Ankara’daki 1 Mayıs kutlamalarında, yoğun yağışa rağmen emekçiler taleplerini haykırdı. 
 
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Diş Hekimleri Birliği (DHB) tarafından düzenlenen 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı kutlamaları Atatürk Kültür Merkezi (AKM) önünde yürüyüşle başladı. 
 
Emekçiler, AKM önünden Tandoğan Meydanı’na kadar yürüdü. Yoğun yağışa rağmen yürüyüşe çok sayıda sendika, dernek, siyasi parti, gençlik örgütü ve binlerce yurttaş katıldı. Emekçiler, "Her Yer Taksim Her Yer Direniş", "Bu Daha Başlangıç Mücadeleye Devam", “Jin jîyan azadî” sloganları atarak meydana ilerledi. Yürüyüşte ayrıca, “Para babalarının düzenine karşı, Abdi Ağalar değil İnce Memed'ler kazanacak”, “Biz korkuyu Nurhak’ta Kızıldere’de Ulucanlar’da bıraktık” ve “Bijî azadîya gelan” sloganları atıldı. 
 
‘ÖZGÜRLÜĞÜN ÜLKESİNİ KURMAYA GELİYORUZ’
 
Yüzlerce kişilik kortej halinde alana giren Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), “Emeğin ve Özgürlüğün ülkesini kurmak için geliyoruz” pankartını taşıdı. DEM Parti kortejinde milletvekilleri Sebahat Erdoğan Sarıtaş, Zeki İrmez, Ferit Şenyaşar, Mithat Sancar, Yılmaz Hun, Zeynep Oduncu da yer aldı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, Genel Başkan Yardımcıları Gül Çiftçi, Suat Özçağdaş ile Grup Başkanvekili Murat Emir, milletvekilleri Cumhur Uzun, Deniz Demir, Talat Dinçer ve Mustafa Adıgüzel de kitlesel kutlamaya katıldı.
 
Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatlar, "Parastin dê serî netewîne" ve "Ji parêzerên girtî re azadî"  dövizleri taşıyarak alana yürüdü. ÖHD ayrıca, PKK Lideri Abdullah Öcalan başta olmak üzere cezaevlerindeki tutsaklar üzerinde devam eden tecrit politikalarına da dövizleriyle tepki gösterdi. Avukatlar, “Tecrit işkencedir susma”, ve "Tecrîd li dijî mirovahî û hiqûqê ye" dövizleri taşıdı. 
 
TUTSAK GAZETECİLER UNUTULMADI
 
Ankara 1 Mayıs’ında Özgür Basın emekçilerine dönük saldırılara da dikkat çekildi. Gazeteci örgütleri, “Gazetecilere özgürlük” ve “Özgür Basın susturulamaz” sloganlarının yanı sıra, “Biz gazeteciyiz” dövizleri taşıdı. Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), “Ne Nizamnâme ne yasa hiç yenilmedik baskılara” pankartını taşıdı. Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ise “Haberin devamı habercinin refahı için 1 Mayıs’ta alanlardayız” pankartıyla alanda yer aldı. 
 
‘ÜNİVERSİTELER BİAT ETMEYECEK’
 
Eğitim emekçileri, gerici müfredata tepki gösterirken, kortejde en çok ÇEDES ve MESEM’e karşı taleplerle yer aldı. Eğitim Sen Üniversiteler Şubesi’nde akademisyenler, Filistin’deki katliamlara karşı pankart açtı.  Üniversite yönetiminin bahar şenliklerinde Devrim Stadyumu’nu yasaklamaya çalışmasına karşı “Şenlik ODTÜ’de, ODTÜ bizimdir. Üniversiteler biat etmeyecek” sloganlarıyla yürüyen ODTÜ öğrencileri, “Savaşa, baskı ve yasaklara karşı sınıfın saflarında” yazılı pankart ardında toplandı.
 
Sağlık emekçileri, sağlık hizmetlerinin eşit, parasız ve ulaşılabilir olmasını isterken, şiddete karşı “Yaşamak ve yaşatmak istiyoruz” sloganları attı. Tutsak ailelerinin de katılım sağladığı 1 Mayıs meydanında bir babanın, “Oğluma özgürlük istiyorum” yazılı önlüğü ile alana gelmesi dikkat çekti. 
 
‘YERYÜZÜ AŞKIN YÜZÜ OLUNCAYA DEK’
 
Emek ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşuyla başlayan kutlamalar, Adnan Yücel’in “Yeryüzü aşkın yüzü oluncaya dek” şiirinin okunmasıyla devam etti. 
 
Açılış konuşmalarının ardından DİSK, KESK, TTB, TMMOB tarafından hazırlanan ortak 1 Mayıs açıklaması Kürtçe, Türkçe ve Arapça okundu. Açıklamanın Türkçesini, DİSK İç Anadolu Temsilcisi Birgül Kaya okudu. 
 
SELAM OLSUN DİRENEN MİYONLARA
 
Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “İş bulamayan ve iş aramaktan umudunu yitiren sayısı 10 milyona dayanan işsizler; tek adam rejiminin korkulu rüyası kadınlar; ‘üniversiteler bizimdir’ diyen öğrenciler akademisyenler; kentlerine, doğasına, deresine sahip çıkan kent ve doğa savunucuları; boyun eğmeyen hekimler, sağlık emekçilerimiz; çocuklarımıza onurlu bir gelecek bırakacağız diyen öğretmenler, kamu emekçilerimiz; insanca yaşam mücadelesini yükselten emeklilerimiz; ülkenin bütün değerlerini yaratan mühendislerimiz, mimarlarımız, şehir planlamacılarımız; adeta mumla aranan adaleti var etmek ve gittikçe artarak yaşanan adaletsizlikler karşısında mücadele eden hukuk savunucusu avukatlarımız; insan hak ve özgürlüklerini savunan hak savunucuları; cinsel yönelimden dolayı yok sayılan LGBTİ’ler; iktidarın zorbalığı karşısında cesaret ve kararlılıkla asla geri adım atmayanlar. İşte yine 1 Mayıs meydanında birlikteyiz. Selam olsun hakları için direnen milyonlara, bu meydanlarda yitirdiklerimize. 
 
HOŞ GELDİNİZ SİYASİ TUTSAKLARIMIZIN GÜLÜŞÜ
 
Bugün tüm dünyanın güzelliklerini var eden emeğin ve alın terinin günüdür. Bugün çocuklarımıza yaşanabilir bir gelecek armağan etme günüdür. Bugün bizi karanlığa itenlere, zulmü reva görenlere karşı bir arada mücadele etme günüdür. Bugün bizi bir arada tutan birlik, mücadele ve dayanışma ruhuyla birlikte mücadele etmenin günüdür. Hoş geldiniz siyasi tutsaklarımızın gülüşü, hoş geldiniz! Sevgili mücadele arkadaşlarımız, sınıf kardeşlerimiz. Bugün bizim günümüz! Doğanın rant ve talanla sermayeye teslim edilmesine karşı biz varız, Güvencesiz-geleceksiz bir yaşama mahkum edilmek istenen bizlerin söyleyecek sözü, büyütecek umudu var! İş cinayetleri katliam boyutunu aştı. Katliamlara ‘kader’ ve ‘fıtrat’ deyip geçen siyasi sorumlular size söyleyecek sözümüz var, Çalışanlar açlık sınırının bile altında asgari ücrete mahkûm ediliyor. Emeklilere yaşamayın dercesine bir ücret reva görülüyor, vergi yükü işçinin, emekçinin, emeklinin sırtında.  Sermayenin ise vergileri sıfırlanıyor, kıdem tazminatına göz dikmelerine riayet etmemiz bekleniyor.
 
BİZLER YOK SAYILAN KÜRDÜZ, ALEVİYİZ
 
Bizler, ekonomik krizi sürekli hale getiren haramilerin saltanatının ilelebet sürmesine izin vermeyeceğiz. Bizler, işçi haklarının bir bir yok edilmesine; işçilerin, emekçilerin esnek, kuralsız ve güvencesiz çalıştırılmasına karşı duranlarız! Bizler parasız eğitim, parasız sağlık başta olmak üzere kamu hizmetlerinden eşit şekilde yararlanma hakkımıza sahip çıkmak için buradayız Bizler yok sayılan Kürdüz hor görülen Aleviyiz! Bizler Hacı Bektaş-i Velinin dediği gibi bir olmak, iri olmak ve diri olmak için buradayız. Bizler eşit yurttaşlık haklarımızı savunmak için buradayız. Toplumsal yapılar, inanç gruplarına yönelik baskı ile kamu kaynaklarının eşitsiz kullanımı son bulmalıdır.
 
HALK KAZANACAK
 
Demokrasi için, savaşa karşı barış için, adalet için bir aradayız. Sömürüye, yoksulluğa ve faşizme karşı birlikte mücadele ve dayanışma zamanı! Bize umut etmemeyi telkin ettiler, kemer sıkın dediler. Hayallerimizi yok saydılar, gençliğe sevgiyle yaşamayı değil kindar yaşamayı dayattılar Özgürlüğe günah dediler. Demokrasiyi ayaklar altına alarak, siyasal krizi sürekli hale getirmek istediler. Biz kazanacağız, emek kazanacak, demokrasi kazanacak, halk kazanacak!”
 
TALEPLERLERİNİ SIRALADIRLAR 
 
Açıklamada işçi ve emekçilerin talepleri de sıralandı: “Asgari ücret başta olmak üzere tüm ücretler artırılmalı, en düşük emekli aylığı en az asgari ücret düzeyine çekilmelidir. Tüm güvencesiz çalıştırma biçimlerine son verilmeli, herkese güvenceli istihdam sağlanmalıdır. Anayasal hakkımız olan örgütlenme özgürlüğü önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır. Sendikalı olma, grev gibi hak arama yolları açık olmadır. Kadınlara yönelik şiddet, taciz ve tecavüz son bulmalı, toplumsal cinsiyet eşitsizliği ortadan kaldırılmalıdır. Çocuk işçiliğine karşı ve çocuk istismarının ortadan kaldırılması için koruyucu tedbirler ivedilikle alınmalıdır.”
 
1 Mayıs, konuşmaların ardından Bandista Müzik Grubu’nun ezgileriyle son buldu.