Gimgim Belediye Eşbaşkanı Ekinci tahliye edildi

img
ANKARA – Tutsak bulunduğu Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nden tahliye olan Gimgim eski Belediye Eşbaşkanı Sabite Ekinci, cezaevlerinde devam eden eyleme dikkat çekerek herkesi duyarlı olmaya çağırdı. 
 
Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutulan Mûş'un Gimgim (Varto) ilçesi eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Belediye Eşbaşkanı Sabite Ekinci, tahliye edildi. Ekinci’yi Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Ankara İl Örgütü ile DEM Parti vekilleri Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, Sümeyye Boz, Saliha Aydeniz ile Ayten Kordu’nun yanı sıra 31 yıl cezaevinde kaldıktan sonra geçtiğimiz günlerde tahliye olan Akif İpek karşıladı. 
 
Ekinci, cezaevi önünde kısa bir açıklama yaptı. PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğü ve Kürt sorununun çözümü için 27 Kasım 2023 tarihinde cezaevlerinde başlayan ve devam eden eylemlere dikkat çeken Ekinci, “Biliyorsunuz, Sayın Abdullah Öcalan ve arkadaşlarına yönelik mutlak tecritten dolayı bütün cezaevlerinde şu anda eylemler devam ediyor. Sincan Cezaevi’nde de aynı şekilde yoğun katılımlı bir eylem var. Bütün arkadaşlarımızın hepinize selamları var” dedi.
 
‘HUKUK KASTİ DAVRANIYOR’
 
Ekinci cezaevlerinde tahliyeleri ertelenen 30 yıllık tutsakların durumunu da hatırlatarak, şunları söyledi; “Bu noktada özellikle aileleri, kamuoyunu, avukat arkadaşları ve partili arkadaşları daha duyarlı olmaya çağırıyorum. Çünkü içeride yaşananlar görünmüyor. Evet, tabii ki hepimiz çok moralliyiz, elbette ki bu mücadelenin, bir arada olmanın gücü var, azmi var.” 
 
'HÜKÜMLÜ SİYASİ TUTSAKLAR TAHLİYE EDİLMİYOR’
 
İdari ve Gözlem Kurulunun tutulduğu cezaevinde keyfi uygulamalara imza attığını ve hiçbir tutsağın 4 yıldır koşullu salıverme tarihinde bırakılmadığını dile getiren Ekinci, Ekinci kaldığı Sincan Cezaevi yönetiminin kurul kararlarında keyfi davrandığını belirterek, “Hükümlü olanlara dair ciddi bir kapatma var, ciddi bir tecrit ve haksızlık var. Şu anda beş arkadaş 30 yılını bitirmiş, 2 arkadaş 32’nci yıllarına girdi. Diğer kalan üç arkadaş da 30 yıllarını bitirmiş olmalarına rağmen tahliyeleri 3’er ay ertelendi” diyerek kamuoyunu duyarlı olmaya çağırdı.
 
SABİTE EKİNCİ KİMDİR?
 
Sabite Ekinci, Mûş'un Gimgim ilçesinde Barış ve Demokrasi Partisi'nden (BDP) belediye başkanlığına seçildi. Ekinci, 9 Kasım 2016 tarihinde Van Cumhuriyet Başsavcılığı’nın açtığı soruşturma kapsamında tutuklanmıştı. Ekinci, tutuklanması ardından Muş E Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderildi. Ekinci hakkında Muş Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 7 yıl 6 ay hapis cezası verilmişti. Cezası kesinleşen Ekinci, Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’ne istemi dışında sevk edildi.