YSK'den 2009’da emsal karar: Başka aday belirlenmiş

img

MÊRDÎN – YSK’nin Abdullah Zeydan ile ilgili kararının benzerinin 2009’da da yaşandığı ortaya çıktı. YSK 2009’da mazbatayı ikinci adaya vermemiş, partiye yeni aday belirlemesi yönünde süre tanımıştı.

Wan İl Seçim Kurulu büyükşehir belediyesi eşbaşkanlığını kazanan Abdullah Zeydan'ın memnu hakkının Adalet Bakanlığı'nın "talimatıyla" geri alınmasının ardından mazbatayı AKP’li Abdulahat Arvas’a verdi.
 
İl Seçim Kurulu kararın gerekçesini Zeydan’a vermezken, YSK’nin daha önce benzer bir durum karşısında emsal niteliğinde bir karar verdiği ortaya çıktı. 2009 yerel seçimlerinde Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), Dêrik Belediye eşbaşkanı seçilen Selma Irmak’ı aday göstermişti. Ancak Selma Irmak’ın adaylığının memnu haklarının iade kararının kaldırılmasının ardından BDP karara itiraz etmişti. BDP’nin karara itiraz etmesinin ardından Yüksek Seçim Kurulu (YSK) toplanarak itirazı değerlendirdi. YSK aldığı kararda kusurun siyasi partiden değil, yetkili kurumlardan kaynaklandığına karar vermiş, karar sonrasında BDP’ye 2 gün süre vererek yeni bir aday belirlemesini istemişti. YSK’nin kararı sonrası BDP Çağlar Demirel’i aday olarak göstermiş ve Demirel Dêrik belediye eşbaşkanı seçilmişti.
 
2009 KARARI
 
2009 tarihli YSK kararında “Barış ve Demokrasi Partisi tarafından Derik Belediye Başkanlığına aday gösterilen Selma Irmak’ın, söz konusu mahkumiyetine ilişkin olarak almış olduğu memnu hakların iadesine dair kararının aday listelerinin verilme tarihi olan 17/02/2009 tarihinden sonra kesinleşmiş olması ve bu kararların geriye yürümemesi nedeniyle aday olamayacağı yönünde Kurulumuzun 21/02/2009 tarih ve 223 sayılı kararı ile Derik İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına görüş bildirilmiştir” denildi. Kararın devamında ise, “Derik İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı, Mardin İl Seçim Kurulunun 22/02/2009 tarih ve 2009/12 sayılı kararına uyarak Barış ve Demokrasi Partisi İlçe belediye başkan adayı Selma Irmak’ın adaylığını geçerli kabul ederek, adı geçene 01 Mart 2009 tarihinde kesin aday listesinde yer vermiş ise de, Kurulumuzun 381 sayılı kararıyla, il seçim kurulunun 2009/12 sayılı kararının kaldırılmasına karar verilmiş olması nedeniyle, 2972 sayılı Kanunun 14. maddesinin ikinci fıkrası göz önünde bulundurularak, adı geçen adayın yerine ilgili siyasi partiye yeniden aday gösterme için ek süre tanınması gerektiği sonucuna varılmıştır” ifadeleri yer alıyor.  
 
YSK kararında BDP’nin ilçe belediye başkan adaylığına başka bir aday belirlemesi için süre verilmesi gerektiğini belirtirken, kusurun devlet kurumlarından kaynaklandığını belirtmişti.