Halk iradesine dönük darbe protestolara yol açtı

img

HABER MERKEZİ - Wan Büyükşehir Belediyesini kazanan Abdullah Zeydan'ın memnu haklarının mahkeme kararı ile geri alınmasıyla halk iradesine yönelik yapılan darbe, birçok kentte protestolara yol açtı. 

Wan Büyükşehir Belediyesi'ni kazanan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) eşbaşkan adayı Abdullah Zeydan’ın memnu haklarının AKP iktidarının talimatıyla mahmemece geri alınması protestolara yol açtı. İradelerinin gasp edilmesine karşı sokaklara çıkan Wan halkı polis saldırılarına rağmen protestolarını sürdürüken, başka kentlerde de protestolar yaşandı. 
 
COLEMÊRG
 
Wan halkının iradesine yönelik darbe Colemerg ve ilçelerinde de protesto edildi. Kent merkezinde DEM Parti İl Örgütü’nün çağrısıyla toplanan yüzlerce kişi yaptıkları açıklama ile irade gaspına itiraz etti. 
 
Colemêrg Barosu ile ÖHD üyesi avukatlar da adliye önünde yaptıkları açıklama ile yapılan hukuksuzluğa tepki gösterdi.
 
Gever (Yüksekova) ilçesinde ise, DEM Parti seçim bürosu önünde toplanan partililer, Wan halkının sandığı yansıttığı iradesinin gaspına karşı ses yükseltti. DEM Parti Eş Genel Başkan Yardımcısı Vezir Coşkun Parlak da yer aldığı protesto eyleminde tepkiler atılan “Direne direne kazanacağız”, “Kurdistan faşizme mezar olacak” sloganları ile gösterildi.
 
DEM Parti İlçe Örgütü Eşbaşkanı Ercan Sevmez, yaptığı açıklamada, “Her türlü eşitsiz koşullar, baskılar ve kaçak seçmene rağmen partimiz Wan başta olmak üzere birçok merkezde zaferini ilan etmiştir. Bu güçlü irade aynı zamanda kayyım rejimine verilen bir cevap olmuştur. Abdullah Zeydan, Wan halkının Büyükşehir Belediye Eşbaşkanıdır. Herkesi bu gerçeğe saygı duymaya davet ediyoruz. Alınan bu yanlış karardan derhal geri dönülmelidir. Van halkının iradesini hiçe sayan bu girişim hukuk dışıdır” diyerek bütün demokratik kamuoyunu duyarlılığa davet etti. 
 
BEDLÎS
 
AKP iktidarının Wan halkının iradesine giriştiği darbe, Bedlîs’in Tetwan (Tatvan) ilçesinde de protesto edildi. DEM Parti İlçe Örgütü tarafından parti binasında yapılan açıklamaya Tetwan Belediye Eşbaşkanları Belkiza Beştaş Epözdemir ve Mümin Erol da katıldı.
 
Açıklamada konuşan Mümin Erol, Wan'da tüm belediyeleri kazanmalarını hazmedemeyen AKP iktidarının bu yüzden hukuksuzluğa başvurduğunu söyledi. 
 
Erol, "Bu durumun kabul edilmesi demokratik hukuk düzeyinde mümkün değildir. Arkadaşımız, başkanımız Abdullah Zeydan daha önceden memnu haklarını almış olmasına rağmen mesai bitimine 5 dakika kala Adalet Bakanlığı tarafından haksız ve hukuksuz bir şekilde memnu haklarını geri alarak seçilmesine engel olur nitelikte bir kayyım girişimini başlatmış durumda. Wan Büyükşehir Belediyesine karşı başlatılan bu kayyım girişimine karşı kesinlikle hukuki olmayan bu uygulamanın derhal durdurulmasını ve yeni süreçte bugüne kadar hepimize kaybettiren kayyım siyasetinin bir an önce sonlandırılmasını ve tecelli etmiş halkın iradesine saygı duyulmasını istiyoruz. Şayet Wan ile başlatılan bu kayyım girişimi diğer belediyelerimize sirayet ederse, Türkiye’nin tamamen demokratik düzenden uzaklaşmış olması ve hukuk düzeninin tamamen ortadan kaldırılması ile sonuçlanır. Demokratik değerlere saygı, hukukun üstünlüğü ve evrensel ilkeler esas alınarak bu ülkenin daha huzurlu, barış içinde yaşanmasına fırsat verilmemesi durumunda hepimizin birlikte kaybedeceğini herkes bilsin" dedi.
 
‘HUKUKSUZLUĞU KİMSE KABUL ETMEMELİ’
 
Belkiza Beştaş Epözdemir da  "Wan’da sandığa yansıyan irade haksız, hukuksuz bir şekilde gasp edilmek isteniyor. Abdullah Zeydan, Wan’ın iradesidir. Bu yüzden bu hukuksuzluğu kimse kabul etmemeli. Abdullah Zeydan, Wan’ın eşbaşkanıdır" ifadelerini kullandı. 
 
MÛŞ  
 
Mûş’ta ise, DEM Partili İl Örgütü tarafından parti binası önünde yapılan açıklama ile Wan halkının iradesine dönük AKP darbesi protesto edildi.
 
Açıklamaya Muş Milletvekili Sümeyye Boz, Mûş Belediye Eşbaşkanları olarak seçilen Sırrı Söylemez ve Tuba Sayılğan ile çok sayıda partili katıldı.
 
'WAN BELEDİYE EŞBAŞKANI ZEYDAN'DIR'
 
DEM Parti PM üyesi Hatice Şeker, yaptığı açıklamada Wan’da partilerine yönelik yeni hukuksuz girişimlerin devreye konulduğunu ifade etti.
Abdullah Zeydan’ın tüm hukuki prosedürlerini tamamlayarak Yüksek Seçim Kurulu’na başvurduğunu, yapılan incelemeler sonucunda adaylığının kabul edildiğini söyleyen Şeker, “Abdullah Zeydan, Wan’da halkın büyük çoğunluğunun desteğini alarak seçilmiştir. Ancak 29 Mart 2024 Cuma günü mesai bitimine beş dakika, seçime ikin gün kala Adalet Bakanlığı idari bir karar ve yazıyla, 2022 yılında memnu haklarını alan ve tüm yasal denetimlerden geçen Zeydan’ın memnu haklarına itiraz etmiştir. Yetkili savcılık, talimat niteliğindeki bu idari itiraz yazısı üzerine kesinleşmiş memnu hak kararını veren mahkemeye yeniden başvurmuştur. Mahkeme aynı gün kesinleşmiş memnu hak kararını geri almış ve memnu hak talebini reddetmiştir. Karar henüz kesinleşmeden, yani itiraz ve temyiz hakkı kullanılmadan hemen YSK'ye bildirimde bulunmuştur” dedi. 
 
'İKTİDAR HALKIN İRADESİNE SAYGI DUYMALI'
 
“Belediye Eşbaşkanımız Abdullah Zeydan’ın memnu haklarının iadesini kabul kararını veren aynı mahkeme, aldığı kararı çiğnemiş ve hukuk güvenliği hakkını yok etmiştir” diyen Şeker, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu girişim halk iradesini yok sayan bir anlayışın ürünüdür. Abdullah Zeydan, Wan halkının Büyükşehir Belediye Eşbaşkanıdır. Herkesi bu gerçeğe saygı duymaya davet ediyoruz. Alınan bu yanlış karardan derhal geri dönülmelidir. Van halkının iradesini hiçe sayan bu girişim hukuk dışıdır. Bu girişime karşı bütün demokratik kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz. Demokrasileri var eden temel ilke halk iradesine saygı duymaktır. İktidarı halkın iradesine saygı duymaya davet ediyoruz! Halkımızın iradesini gasp etmeye heves edenleri uyarıyoruz.”
 
BOZ: HALKIN İRADESİNİ GASP EDEMEZSİNİZ
 
Milletvekili Sümeyye Boz da tepkisini “Halkın iradesine bir gasptır. Bu gün Kürdistan da yapılanlar hukuksuzluktur. Kürtler iradesine her zaman olduğu gibi sahip çıkacaktır. Abdullah Zeydan halkın ve bizlerin iradesidir.  Bizler de Kürt halkı da iradesine sahip çıkacak. Halkın iradesini gasp edemezsiniz” sözleriyle gösterdi.
 
HALKA ÇAĞRI 
 
Mûş Belediye Eşbaşkanları Tuba Sayılğan ile Sırrı Söylemez ise Wan halkının iradesine dönük bu gaspa karşı herkesi ses çıkartmaya davet etti.
 
QERS 
 
DEM Parti Qers İl örgütü, il binasında “İktidarı Wan halkının iradesine saygı duymaya davet ediyoruz” başlıklı açıklama yaptı. Açıklamaya Tevgera Jinên Azad (TJA), Qers Belediye Eşbaşkan adayları Arzu Savaş Derman ve Kenan Karahancı, Qaxizman (Kağızman) Belediye Eşbaşkanı Güner Hatay, Dîgor (Digor) Belediye Eşbaşkanı Ülker Özatik, DEM Parti Meclis Üyeleri (PM), belediye meclis üyelerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. 
 
Açıklamada konuşan Karahancı, 2019 yerel seçimlerde Qers Belediye seçimlerini HDP’nin kazandığını ancak bir süre sonra belediye kayyım atandığını söyledi.  31 Mart seçimlerde ise benzeri bir uygulama devreye koyulduğunu belirten Karahancı, “Qers’e dışardan getirilen 4 bin taşımalı seçmenle farklı bir şekilde Qers halkının iradesine el konularak gasp edildi. Bu nedenle sandıktan çıkan kayyım sistemini Qers halkı asla ve asla kabul etmeyecektir. Oraya giden belediye başkanını kabul etmiyoruz. Bunu böyle bilin” diye konuştu.
 
‘WAN BELEDİYE EŞBAŞKANI ZEYDAN’DIR’ 
 
Karahancı, “Wan Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Abdullah Zeydan’dır” diyerek,  “Alınan bu yanlış karardan derhal geri dönülmelidir. Wan halkının iradesini hiçe sayan bu girişim hukuk dışıdır. Bu girişime karşı bütün demokratik kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.
 
AMED 

Amed Emek ve Demokrasi Platformu, Peyas (Kayapınar) ilçesinde bulunan Roboskî Parkı'nda açıklama gerçekleştirdi. Açıklamaya DEM Parti Amed Büyükşehir Belediye Eşbaşkanları, ilçe belediye eşbaşkanları, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kurumları ve yüzlerce kişi katıldı. Açıklamada, “Halkın iradesi yok sayılamaz” pankartı taşınırken sık sık, “Kürt halkı uyuma iradene sahip çık, “Bijî berxwedana Wanê” ve “Kürdistan faşizme mezar olacak” sloganları atıldı. 

 
‘SAYGI DUYMAK ZORUNDASINIZ’
 
Burada konuşan Eğitim-Sen Amed 1 Nolu Şube Eşbaşkanı Saliha Zorlu, “Kürt’ün sandık iradesine saygı duymak zorundasınız. Yüzyıldır uygulanan uygulamalara devam mı edeceksiniz? Yüzyıldır politikalarınız kazandırmadı kazandırmamaya da devam edecek. Seçim sürecince uygulanan seçmen taşımasına ve diğer tüm usulsüz uygulamalar dolayısıyla seçim yenilenmelerine gidilmeli Kars, Şırnak gibi kentlerde. Halka kayyım atanmasını kabul etmiyoruz” diye belirtti. 
 
Şirnex halkının kayyım politikası olan taşıma seçmenlere “konuş sen kimsin”diyerek tepkisini dile getirdiğini hatırlatan Zorlu, “Birçok ilimiz halka kayyım atama yoluyla gasp edilmeye çalışılıyor. Van ve Hilvan’da yapılanlar hukuksuzluktur. Bu asgari uygulamaya dahi saygı duymayacaksanız Anayasa’yı rafa kaldırın, seçim yapmıyoruz deyin herkes gerçek yüzünüzü görsün. Seçilen her arkadaşımızı halkın iradesi olarak tanıyoruz. Hiçbir atamayı meşru başkan olarak tanımayacağımızı söylüyoruz. Bu yeni bir oyun ise asla oynamasınlar. Hukuk yoluyla darbe yapma eğiliminden vazgeçsinler. Emek ve Demokrasi güçleri olarak basın açıklaması yapacağız” dedi. 
 
‘DARBEYİ KABUL ETMİYORUZ’
 
Ardından konuşan Amed Emek ve Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü Bawer Babur, seçme ve seçilme hakkının gasp edildiğini ifade etti. Babur, “Wan Büyükşehir Belediye Eş Başkan adayı Abdullah Zeydan, Van halkının yerel seçimdeki demokratik tercihleri ve helal oylarıyla, oyların yüzde 56'sını alarak, seçilmiştir. Zeydan'ın memnu haklarına itiraz edip daha önce verdiği memnu haklarını AKP'nin yargıya talimat vermesi ile geri almıştır” şeklinde konuştu. Babur, Van İl Seçim Kurulu'nun mazbatayı AKP Belediye Başkan adayına vermesinin halk iradesi gaspının daha önceden planlandığını ve organize edildiğini net bir şekilde ortaya çıktığını aktaran Babur, “AKP'nin organı haline gelen yargıya sesleniyoruz. Seçme ve seçilme hakkına yönelik bu açık müdahale, halkın özgür iradesini gasp etmektir, açık bir şekilde halk iradesine yapılmış sivil bir darbedir. Bu irade gaspı toplumun demokrasi inancını ortadan kaldırmaktır, bu toplumun bir arada yaşama umuduna darbe vurmaktır. Bir an önce bu hukuksuz ve düşmanca yaklaşıma son verin, başta Van halkı olmak üzere Kürt halkının sandığa yansıyan özgür iradesini tanıyın. Ülkeyi karanlığa sürüklemeyin. Tüm siyasi partileri ve demokratik kamuoyunu halk iradesini savunmaya çağırıyoruz. AKP-yargı-YSK darbesini kabul etmeyeceğiz” diye konuştu.
 
Açıklama yüzlerce kişinin oturma eylemi ile son buldu.
 
DÊRSIM 
 
Dêrsim Emek ve Demokrasi Platformu, Seyit Rıza Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi. “Van halkının iradesi gasp edilemez” yazılı pankartının açıldığı açıklamaya, Halkların Demokratik Kongresi Eş Sözcüsü Cengiz Çiçek, DEM Parti Dêrsim Milletvekili Ayten Kordu, Dêrsim Belediye Eşbaşkanları Birsen Orhan ve Cevdet Konak’ın yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı.
 
Sık sık, “Abdullah Zeydan irademizdir” ve “Faşizme karşı omuz omuza” sloganlarının atıldığı açıklamada ilk olarak DEM Parti Dêrsim İl Eş Başkanı Özcan Gürtaş konuştu. Van halkı İradesini net ve en güçlü şekilde sandığa yansıttığını hatırlatan Gürtaş, “Halk bu kadar açık mesaj vermişken, Wan'da yeni hukuksuz girişimler devreye konulmaktadır. Abdullah Zeydan Wan halkının Büyükşehir Belediye Eş Başkanıdır. Herkesi bu gerçeğe saygı duymaya davet ediyoruz. Alınan bu yanlış karardan derhal geri dönülmelidir. Wan halkının İradesini hiçe sayan bu girişim hukuk dışıdır. Demokrasileri var eden temel ilke halk iradesine saygı duymaktır. İktidarı halkın iradesine saygı duymaya davet ediyoruz” dedi.
 
'KAYYIMCI ANLAYIŞA BOYUN EĞMEYECEĞİZ'
 
Sonrasında söz alan Ayten Kordu ise şöyle konuştu: “Kayyımla yapamadıklarını yargı eliyle yapmak isteyenlere sesleniyoruz. Bu halk kayyımlara boyun eğmedi, sizin gaspınıza da boyun eğmeyecek. Van halkının iradesi olan Abdullah Zeydan yoldaşımızın yanındayız. Nerede olursak olalım gaspçı AKP hükümetine ve faşizmine direnmeye devam edeceğiz. Abdullah Zeydan Wan halkının da Kürt halkının da Türkiye halklarının da onurudur. Kürt halkının başarısını hazmedemeyen hükümete sesleniyoruz. Kayyımcı anlayışa boyun eğmedik, eğmeyeceğiz. Mücadelemizi sürdüreceğiz. Faşizme karşı omuz omuza mücadelemizi devam ettireceğiz ve cevabımızı sokaklarda vereceğiz.”
 
Açıklama, sloganlarla son buldu.
 
ÊLIH 
 
Wan halkının iradesine yönelik darbe Êlih’te de protesto edildi. Êlih Emek ve Demokrasi Platformu öncülüğünde gerçekleşen protesto açıklaması Yılmaz Güney Parkı’nda yapıldı. DEM Parti Êlih Milletvekilli Zeynep Oduncu, Êlih Belediyesi Eşbaşkanı Gülistan Sönük, TJA, Barış Anneleri Meclisi, DEM Parti, DBP İl Örgütleri ve çok sayıda yurttaş katıldı. “Demokrasi ve toplumsal barış için halkın iradesine dokunma” pankartının açıldığı açıklamada “Direne direne kazanacağız”, “Kayyımlar halka hesap verecek” ve “Hırsız kayyım” sloganları atıldı. 
 
Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (TÜMBEL- SEN) Şube Başkanı Sedat Demirtaş kayyım atanmasının irade gaspı olduğun belirterek tepki gösterdi. 
 
Açıklama oturma eylemi ile son buldu.
 
MÊRDÎN
 
Mêrdîn Emek ve Demokrasi Platformu’nun Karayolları Parkı’nda gerçekleştirdiği açıklamaya yüzlerce kişi katıldı. Sloganların atıldığı açıklamada “Van halkının iradesi gasp edilemez” ve “İrademe Dokunma” pankartları açıldı. Açıklama metnini Emek ve Demokrasi Platformu adına Mêrdîn Baro Başkanı İsmail Elik okudu. Elik,  şunları söyledi: “Faşist yönetim anlayışı; Kürdistan kentlerinde 2014 ve 2019 seçimlerinde seçme ve seçilme hakkını ve iradesini kayyumlar eliyle gasp etmiş, her seçimde halkın büyük çoğunluğunun oyuyla kayyum yönetimi sandıklarda bertaraf edilmiştir. AKP- Mhp iktidarı taşıma seçmenlere, devlet imkanlarıyla yürütülen seçim çalışmalarına, demokratik muhalefete uygulanan baskılara, tüm antidemokratik ve hukuksuz uygulamalara rağmen kazanamadığı belediyeleri ise yargı hileleriyle eşine rastlanmamış yöntemlerle gasp etmeye çalışarak bir kere daha düşmanca politikalarını devreye sokmaktadır.  Kayyumlarınızı, seçim hilelerinizi, idaremizi gasp etmenizi kabul etmiyoruz. Halkın iradesine darbe vurulamaz. İktidarı, seçim sonuçlarına saygı duymaya çağırıyoruz.”
 
İZMİR 
 
İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması yaptı. "Van halkının iradesi gasp edilemez" pankartı açılan açıklamada sık sık “Biji serhıldan azadiya Kurdıstan”, "Kayyum darbedir darbeye hayır", "Kayyum mezara halk iktidara", "Zafer direnen halkın olacak" ve "Kürdistan faşizme mezar olacak" sloganları atıldı. Açıklamaya kentte bulunan siyasi parti ve kurumların yanı sıra yüzlerce yurttaş katıldı. 
 
Açıklamada konuşan İzmir Barosu Başkan Yardımcısı Zöhre Dalkılıç, “Abdullah Zeydan'ın belediye başkanlığı engellendiği gibi seçimleri öncesi bölgede birçok il ve ilçe merkezinde seçmen sayısı ve nüfus yoğunluğuyla orantılı olmayan asker veya polislerin seçmen olarak kaydedildiği, bu kayıtlara yapılan itirazların ise ilçe seçim kurullarınca reddedildiği basına yansımıştı. Tarafsız ve bağımsız yargının,  hukukun üstünlüğünün, demokratik hukuk devletinin ve kuvvetler ayrılığı ilkesi gereğince İl Seçim Kurulu ile Yüksek Seçim Kurulunu seçmen iradesini tanımaya ve hukuka uygun davranmaya çağırıyoruz" dedi. 
 
Konuşmanın ardından Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi üzerinde yürümek isteyen kitleye, polis tarafından saldırı gerçekleşti. Polis saldırısında çok sayıda kişi darp edilerek gözaltına alındı. 
 
MANİSA
 
Manisa Emek ve Demokrasi Güçleri, Manolya Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi. 
 
DEM Parti Manisa İl Örgütü’nün çağrısıyla merkez Şehzadeler ilçesine bağlı Nurlupınar Mahallesinde gerçekleşen yürüyüşe çok sayıda kişi katıldı. Manisa’nın farklı noktalarında da yaşanan hukuksuzlukları protesto etmek için ses çıkarma eylemi gerçekleşti. 
 
TORBALI
 
İzmir’in Torbalı ilçesinde de DEM Parti’li yöneticiler yaşanan hukuksuzluğu yaptıkları açıklama ile protesto etti. Burada konuşan DEM Parti Torbalı İlçe Eşbaşkanı Yavuz Aras, yaşanan irade gaspını kabul etmeyeceklerini söyledi. 
 
AYDIN
 
DEM Parti Aydın İl Örgütü’nün çağrısıyla Efeler ilçesi binası önünde bir araya DEM Partililer sık sık “Susmuyoruz korkmuyoruz, itaat etmiyoruz", "Direne direne kazanacağız" sloganı attı. Basın açıklamasını okuyan DEM Parti Aydın İl Eşbaşkanı Neslihan Avşin, "Belediye Eşbaşkanımız Abdullah Zeydan'ın memnun haklarının iadesi kabul kararını veren aynı mahkeme aldığı karar çiğnemiş ve hukuk güvenliği hakkını yok etmiştir bu girişim hak iradesini yok sayan bir anlayışun ürünüdür" dedi. 
 
MUĞLA 
 
DEM Parti Marmaris İlçe Örgütü, Wan’daki AKP gaspını Atatürk Anıtı önünde yaptığı açıklama ile protesto etti. Açıklamada, “Faşizme karşı omuz omuza”, “İrademe dokunma”, “Susma sustukça sıra sana gelecek” sloganları atıldı. Açıklamada konuşan DEM Parti Muğla İl Örgütü yöneticisi Saadet Tarhan, Zeydan’ın memnu haklarının iadesini kabul kararını veren aynı mahkemenin kararını çiğnediğini ve hukuk güvenliği hakkının yok edildiğini belirtti. Bu girişimin halk iradesini yok sayma anlayışının ürünü olduğunu ifade eden Tarhan, bunu kabul etmeyeceklerini ifade etti. 
 
BODRUM
 
DEM Parti Bodrum İlçe Örgütü de yaşananları protesto etmek için Bodrum Meydanında bir araya gelerek yaşananları protesto etti. Protesto sırasında sık sık, “İrademe dokunma mazbatayı ver”, ”Zeydan halktır halk burada” sloganları atıldı. Burada konuşan Bodrum ilçe örgütü Eşbaşkanı Hülya Bayar, yaşananlara tepki gösterdi. 
 
DATÇA
 
DEM Parti Datça İlçe Örgütü, Berkin Elvan Anıtı önünde bir araya gelerek yaşananları protesto etti. Protesto eylemi sırasında sık sık, “Kayyumlara geçit vermeyeceğiz”, ”Kürdistan faşizme mezar olacak” sloganları atıldı.
 
RIHA
 
DEM Parti Riha İl Örgütü, DBP Riha İl Örgütü, DEM Parti Riha Gençlik Meclisi, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Riha Şubesi, Tevgera Jinên Azad (TJA), KAD-DER ile demokratik kitle örgütleri, DEM Parti eşbaşkan adaylarının kazandığı Curnê Reş (Hilvan) ve Wan’da yaşananlara ilişkin açıklama yaptı.
 
DEM Parti Riha İl Örgütü önünde gerçekleşen açıklamaya kurum temsilcilerinin yanı sıra DEM Parti Milletvekilleri Ali Bozan ile DEM P Dilan Kunt Ayan katıldı. Açıklamada sık sık “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek”, “Kürt halkı uyuma, iradene sahip çık”, “Bîjî îradeya gelê Kurd”, “Hırsız AKP” sloganları atıldı. 
 
SEYİT RIZA’NIN TORUNLARI İRADESİNE SAHİP ÇIKTI’
 
Açıklamada konuşan Bozan, “Bizler aylardır, yıllardır ‘Gün gelecek AKP halka hesap verecek diyorduk. AKP 31 Mart’ta hesap verdi. Ama anlaşılan o ki iyi anlayamamış. Hilvan’da halkın iradesi galip geldi ve DEM Parti kazandı. Wan’da, Şırnak’ta halkın iradesi kazandı. Bugün Şeyh Sait’in, Seyit Rıza’nın torunları iradesine sahip çıktı. Herhangi bir yerde halkın iradesine karşı gelenler 31 Mart’ta aldıkları yenilgiyle karşı karşıya gelmeye mahkumlar. Bunları akıllarının bir tarafına yazmalarını tavsiye ederiz” diye belirtti. 
 
Açıklamanın ardından kitle uzun süre ses çıkarma eylemiyle irade gasplarını protesto etti. 
 
WÊRANŞAR 
 
DEM Parti Viranşehir İlçe örgütü, ilçe binası önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya, Wêranşar Belediye Eşbaşkan adayları Serhat Dicle İnan, Bedriye Yorgun, HDP eski Rıha milletvekili Ayşe sürücü, ilçe yönetimi ve yüzlerce kişi katıldı. Açıklamada, "Direne direne kazanacağız" sloganları atıldı.
 
PIRSÛS
 
DEM Parti Pirsûs ilçe örgütü, ilçe binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya DEM Parti Pirsûs Belediye Eşbaşkan adayları Ayten Kaya ve Müslüm Baran’ın yanı sıra yüzlerce kişi katıldı. Açıklama, slogan ve alkışlar ile protesto edilirken, uzun süre ses çıkarma eylemi gerçekleştirdi. 
 
SEMSÛR
 
Semsûr Emek ve Demokrasi Platformu, Demokrasi Parkında basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya Emek ve Demokrasi Platformu bileşeni kurum temsilcileri ile birçok kişi katıldı. Açıklamada,  “Demokrasi ve Barış için; İrademe Dokunma”  pankartı açılırken, “Baskılar Bizi Yıldıramaz, İrademe Dokunan Eller Kırılsın” şeklinde sloganlar atıldı.    
 
Emek ve Demokrasi Platformu adına açıklamayı okuyan İnsan Hakları Derneği Şube Eşbaşkanı Dilan Güler, “Yargının araç olarak kullanılarak Abdullah Zeydan’a halkın iradesine ve Van Belediyesi’ne yeni bir kayyum atama şeklidir. Alınan bu yanlış karardan derhal geri dönülmelidir. Van halkının iradesini hiçe sayan bu girişim hukuk dışıdır. Bu konuda öncelikle ana muhalefet partisini ve tüm demokratik kamuoyunu tepki göstermeye davet ediyoruz” dedi.
 
Açıklama sloganlar eşliğinde son buldu. 
 
İSTANBUL 
 
Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM), Wan’daki gaspa yayınladığı yazılı açıklamayla tepki gösterdi. Açıklamada,  “Van halkı Kürdistan ve Türkiye de örneği olmayan bir biçimde sandığa gitmiş ve Van’ın her 14 ilçesini de kazanarak adını tarihe yazdırmıştır. Bunu hazmedemeyen iktidar odakları yeni hukuk oyunlarıyla kayım atamak istemektedirler” denildi. Açıklamanın devamında, Abdullah Zeydan'ın Wan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı seçilmesine rağmen mazbatanın AKP adayına verilmesinin siyasi darbe ve gasp olduğu belirtilerek şu ifadelere yer verildi: “Sayın Abdullah Zeydan 130 bin oy farkla halk tarafından seçilmiştir. Bunu görmeyen ve görmek istemeyen kim olursa olsun sert bir biçimde halkın iradesine çarpacaktır. Bunu için hükümet ve devlet ortaklığıyla geliştirilen kayım politikasından derhal dönün. Çünkü biz kültür ve sanat çalışanları olarak bu haksızlığı ve vicdansızlığı kabul etmiyoruz. Bu bir siyasi darbe ve gasptır. Bunun için diyoruz ki bugün değilse ne zaman? Yarın çok geçtir. Hemen şimdi herkesi Van halkının iradesine sahip çıkmaya çağırıyoruz.”
 
ESKİŞEHİR 
 
Eskişehir- Eskişehir Emek Barış ve Demokrasi Güçleri, Wan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Abdullah Zeydan'ın memnu hakkının iadesi kararını basın açıklamasıyla protesto etti.
 
Eskişehir Emek Barış ve Demokrasi Güçleri, Kanatlı AVM Önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamayı yapan DEM Parti Üyesi Zehra Mike,  “Wan halkının iradesi gasp edilemez” yazılı pankart açıldı. Mike, yıllardır halkın iradesine kayyum atayan AKP’nin 31 Mart yerel seçimleri sonrası seçimle kazanamadığı belediyeleri el çabukluğuyla gasp etmeye çalıştığını belirterek, “Abdullah Zeydan’ın hakkı iktidar tarafından gasp ediliyor. Bu demokrasiye ve halkın iradesine karşı yapılmış büyük bir darbedir. Kayyumlara karşı direnen Van halkının sesine Eskişehir’den sesimizi katıyoruz. Kararı kabul etmiyoruz.  Abdullah Zeydan Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanıdır. Bu duruma hukuken hiçbir sakınca yoktur. Yapılan bu antidemokratik ve halkın iradesini hiçe sayan durumdan geri dönülmesini istiyoruz. Van Halkının sandıktaki seçimine ve iradesine saygı duyulmalıdır” diye konuştu.
 
 
 

Diğer başlıklar

26/07/2024
22:19 Kayyım nöbetleri: Toplumsal direniş olmazsa bu ateş herkesin evine düşecek
21:20 Festivalde çocuk etkinliği ve tiyatro gösterimi
21:17 Bolu F Tipi Cezaevi’ndeki tutsaklar zehirlendi
21:14 TJA’nın okuma etkinlikleri sürüyor
21:07 Ataşehir’de halk buluşması: İmralı’da büyük bir direniş var
20:24 BM Türkiye’den İmralı’daki tecridin kaldırılmasını istedi
20:04 Ege Denizi’nde 4.5 büyüklüğünde deprem
20:00 DEM Partili Özperçin tahliye edildi
19:39 DEDAŞ protestosunda yüzde 96 engelli yurttaş darp edildi
19:34 Suruç'ta katledilen Özkan’ın annesi defnedildi
19:28 İntihar eden işçi Yavuz için mücadeleyi büyütme çağrısı
19:18 Gabar’da kesilen ağaçları taşıyan TIR şarampole yuvarlandı
18:59 Mezopotamya Ajansı’na erişim engeli
17:51 DEM Parti MYK üyesi Birol cezaevine götürüldü
17:37 Hatay’da Befesa işçileri greve çıktı
17:33 'Dilimiz, asimilasyon ve biz' paneli: Anadilde konuşmalıyız
17:19 DEDAŞ’a karşı çıkan 4 kişi gözaltına alındı
17:11 Irkçı yazılama kaldırıldı, 'Pêşî Peya' yeniden yazıldı
17:10 İzmir'de orman yangını
17:07 57 vekilden Adalet Bakanı’na 'tecavüz' soruları
16:20 Tutsak yakınlarından uluslararası kurumlara 'sorumluluk alın' çağrısı
16:03 Mutlu: Aleviler asimilasyona karşı mücadele vermeli
14:27 31 yıllık tutsak köyünde coşkuyla karşılandı
14:18 Marmara cezaevlerinde 2 bin 916 hak ihlali
13:33 İzBB'ye çağrı: Emekçileri enflasyona ezdirmeyin
13:27 Şii lider Necefi: Türkiye'nin operasyonlarını reddediyoruz
13:14 Gece boyunca 15 köy bombalandı
12:37 DEM Parti ve TJA heyeti, Hewlêr’de kadınlarla buluştu
12:35 9 gündür kayıp olan kadının şüpheli ölümü
12:11 Nobel ödüllü isimlerden 'Abdullah Öcalan' mektubu
11:37 Türkiye’den Berwarî Bala’da kimlik kontrolü!
11:15 Abdullah Öcalan'ın ailesinden görüşme başvurusu
11:11 Paris Olimpiyatları öncesi demiryoluna saldırı
10:56 SOHR: Türkiye 400 paralı askeri Suriye'den Federe Kurdistan’a taşıdı
10:35 Seçim öncesi tutuklanan 6 siyasetçi tahliye edildi
10:20 15 il için sarı ve turuncu kodlu uyarı
09:32 'Pêşî Peya'yı silip ırkçı yazılama yaptılar
09:25 Yeni vergi teklifinin 18 maddesi Meclis'ten geçti
09:21 Çıplak arama dayatılan tutsak anneler: Bu yaşımıza kadar böyle bir şey görmedik
09:10 İmralı 13 yıldır avukatlara yasak: Sonucu toplumsal mücadele belirleyecek
09:08 İklim krizi dünyayı yok oluşa götürüyor
09:07 Siyaset bilimci İnsel: Savaşın ülkeye bir getirisi yok
09:05 2 yıl ömür biçilen tutsak tahliye edilmiyor
09:03 Av. Ergül: Türkiye 'disiplin cezaları' sorularını yanıtlamadı
09:01 Ekolojistlere '28 Temmuz'da Şirnex'te buluşalım' çağrısı
09:00 Gazeteci Oremar: Saldırılardaki bir başka hedef yeraltı kaynakları
09:00 26 TEMMUZ 2024 GÜNDEMİ
25/07/2024
23:14 Münih’teki hayvan hakları savunucuları: Kanlı yasayı derhal geri çekin
23:06 DEM Parti: Kürtlere karşı nefret ve ırkçılık suçu işlemekten vazgeçin
22:23 Hayvan hakları aktivistleri: Gelin beraber ses çıkaralım
22:13 Kayyım nöbetinde KDP’ye ‘ihanet çizginden vazgeç’ çağrısı
21:59 Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çeken 6 kişi gözaltına alındı
21:25 Hatimoğulları: Barış ve adalet için il il, ilçe ilçe gezeceğiz
20:49 DEM Parti'den Gülsever ve Toktaş hakkında suç duyurusu
20:18 Mêrdîn’de arazi kavgası: 2 ölü
20:13 Wan'da gözaltına alınanlar serbest
20:04 Uçar: 2’nci yüzyılın savaş yüzyılı olmasına izin vermeyeceğiz
20:04 Festivalde irade gaspına karşı yürüyüş
19:47 Ahmet Zenger, 31 yılın ardından tahliye edildi
19:05 Çêwlîg’de özel savaş politikalarına tepki gösterildi
18:36 Munzur festivalinde ‘Horasan’dan Dêrsim’e, Dêrsim’den Horasana’ paneli
18:17 Halayda olmayanlar da tutuklandı: Talimat verilmiş!
17:21 Gazeteci Karakoç’un Almanya’ya iade talebi 7 Ağustos’ta açıklanacak
17:07 DEM Parti ve HDP’den Hewler’e ziyaret
16:30 'Kayyım Türkiye halklarının iradesini gasp etme girişimidir'
16:29 Wêranşar Kent Konseyi kuruluyor
16:05 Elektrik kaçağı soruşturmasında İZSU müdürü gözaltına alındı
15:45 Halay çeken 9 genç tutuklandı
15:34 İran rejimi Kürt tutsağı idam etti
15:30 Hatimoğulları Gürbulak Sınır Kapısı’nda konuştu: Amaçları halkı yoksullaştırmak
14:01 Milletvekilleri Dışişleri Komisyon toplantısından çıkarıldı
13:59 'Taşımalı asker' görüntüsü paylaşan gazeteciye soruşturma
13:50 Depremzedelerin kaldığı konteynerlerde yangın
13:24 Kaya: Amed'de kayyım çetesi devrede
13:13 AYM'den polis saldırısında yaralanan vekil için ihlal kararı
13:10 Putin ve Esad Moskova’da görüştü
13:06 Mersin’de erkek şiddeti: 3 ölü
13:02 Belediyelere ‘borcunuzu ödeyin’ bildirimi
12:01 AYM'den 3 ayda 529 ihlal kararı
12:00 'Kadın Stratejik Plan Çalıştayı’nın sonuç bildirgesi açıklandı
11:51 İstanbul'da toplu ulaşıma zam
11:45 Avukatlar İmralı'ya gitmek için başvurdu
11:39 8 gazeteciye cezanın gerekçesi: Algı oluşturma!
11:33 Wan’da ‘Stratejik Plan Çalıştayı’ başladı: Halk başardı, sıra bizde
11:24 FMF hastası tutsağın eşi: Böbreklerini kaybedebilir
11:18 22. Munzur Kültür ve Doğa Festivali başladı
10:43 Kayyım vergi borcuna karşılık parkı devretmiş
10:12 Çewlîg'deki saldırıda ölü sayısı 4'e çıktı
10:00 Amedliler saldırılara tepkili: KDP'nin tutumu Kürtlere kaybettiriyor
09:52 Hayvan hakları aktivistleri serbest
09:46 Muğla'da bir kadın katledildi
09:41 Müdür değişti baskılar arttı
09:34 Jîn Art'ta yeni dönem: Kayıtlar başladı, Ağustos takvimi belli oldu
09:24 Yönetmen ve kameraman serbest: Gözaltı gerekçesi Demirtaş tişörtü
09:09 İmralı tecridi 41’inci ayında: 574 başvuru yanıtsız
09:07 Tecride karşı yeni eylem planı
09:02 Baro orman kıyımına karşı bakanlığa dava açacak
09:01 Temelli: Savaşta ısrar edilirse sofradaki çeyrek ekmek de kalmayacak
09:00 25 TEMMUZ 2024 GÜNDEMİ
24/07/2024
23:29 Yönetmen Leventoğlu ve kameraman Altürk’ten haber alınamıyor
22:10 Kayyım nöbetinde iktidara ‘belediyeyi kazananlara ver’ çağrısı
21:51 Cisim patlaması sonucu yaşamını yitiren Düzen, defnedildi
21:35 Dep’teki yangın kontrol altına alındı
21:29 Hayvan hakları eyleminde 4 gözaltı
19:44 Denizli D Tipi Cezaevi'nde zehirlenme: Ailelere bilgi verilmiyor
19:07 DEM Partili Bozan’a Meclis’te yumruklu saldırı
18:47 2 kişiyi öldüren Zazaoğlu’nun babası 8 ay önce tedavisi için başvuruda bulunmuş
18:08 Özel savaş politikaları: Fuhuş ve madde bağımlılığı arttı
18:01 Halay çeken gençlerin emniyet ifadeleri alındı
16:44 CHP’den Erdoğan’a: Kaybetmeye mecbursun
16:31 Ankara'da ulaşıma yüzde 40 zam yapıldı
16:10 Efrîn'de gasp edilen evini isteyen kişi kaçırıldı
15:47 DEM Partili Özperçin’in tutukluluğuna itiraz
15:40 Çewlîg'de saldırı: 2 ölü, 7 yaralı
15:38 İYİ Parti'den istifalar sürüyor
15:18 Pasûr'da maden protestosu
14:28 İzmir'de belediye memurları iş bıraktı
14:11 Bakırhan’ın annesi toprağa verildi
13:30 'Vergide adalet' eylemi 20'nci haftasında
13:25 Erdoğan: Bakanlık belediye borçlarının tahsiline başlayacak
12:16 Ahtamar Adası’nda yavru martı ölümleri
12:14 İran'da tutsak Kürt gazeteciye idam cezası
12:05 Bozan yargı kararlarını sıraladı: ‘Bijî Serok Apo' suç değil
11:51 Gever’de cisim patlaması sonucu bir çoban hayatını kaybetti
11:19 DEM Parti: İletişim Başkanlığı Goebbels rolünü tam gaz sürdürmekte
10:58 Savaş uçaklarının bombaladığı bölgede yangın çıktı
10:52 Nepal'de uçak düştü: 18 ölü
10:21 'Halkın özgürlüğü için siyaset yapacağım' diyen tutsağın tahliyesine 3'üncü engel
10:07 Gazeteci Karakoç için 'özgürlük' çağrısı
09:53 İzmir'de şüpheli kadın ölümü
09:31 22. Munzur Festivali yarın başlıyor
09:29 Av. Erol: Tecride karşı mücadele çözümde ısrar mücadelesidir
09:25 Hatip Dicle: Çözüm 1921 Anayasası’nın güncellenmesi
09:19 Êlih kayyımı 16 bin Aziz Sancar kitabı almış
09:14 Birbirlerine el ve ayak olan 3 tutsak
09:13 Halay çeken gençlere gözaltında 'Ölürüm Türkiyem' şarkısı dinletildi
09:08 Ekoloji Birliği'nden 28 Temmuz çağrısı: Şirnex'te buluşalım
09:03 Selin vurduğu mahalleler dayanışma bekliyor
09:02 24 Temmuz: Basın özgürlüğü uçurumun kenarında
09:01 Gazeteci Köylüoğlu: KDP Kurdistan'ın statüsünü tehlikeye soktu
09:00 24 TEMMUZ 2024 GÜNDEMİ
08:33 Belgelendirme Merkezi: 300 çete Kurdistan’a gönderildi
00:39 'Öldürme’ yasasına tepki: Sokağın gücünü göstermesi gerektiği bir sürece girdik
23/07/2024
22:57 Hayvanları ‘öldürme’ yasası komisyondan geçti
21:38 Kayyım nöbeti 42’nci gününde: Kurdistan’ı görün
20:43 İntihar eden işçiyi LC Waikiki önünde andılar
20:38 'Öldürme' yasası protesto edildi: AKP elini hayvanlardan çek
19:47 TJA’dan Silopiya’da okuma etkinliği
19:45 ‘Ulusal birlik ruhuyla kenetlenmeye çağırıyoruz’
19:32 Amed’de kadınlar özel savaş politikalarını konuştu