ESKİŞEHİR - Eskişehir Bedensel Engelliler Sanat ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Ekrem Tekin, engelli bireylerin günlük yaşamda karşılaştıkları zorluklara dikkat çekerek, pozitif ayrımcılığın ilkokulda öğretilmesi gerektiğini belirtti.
Eskişehir Bedensel Engelliler Sanat ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Ekrem Tekin, bedensel engellilerin karşılaştıkları zorlukları ve toplumdan beklentilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 15 yıl önce geçirdiği kaza sonucu tekerlekli sandalye kullanmak zorunda kalan Tekin, özellikle erişilebilirlik ve toplumsal farkındalık konularına dikkat çekti.
'BİLİNÇ AŞILANMALI'
Şehirlerarası otobüslerin bedensel engelliler için uygun olmadığını ve bundan dolayı sadece hızlı tren kullanabildiklerini söyleyen Tekin, yaşadıkları zorlukların sebebinin halkın bilinçsizliğine bağladı. Tekin, "Tramvaya bineceğiz, yer verilmiyor. Herkes binmeye çalışıyor. Ondan sonra engeliler binmeye çalışıyor. Kaldırımların başlarını araba park ediyorlar" diyerek sitemde bulundu.
Antalya’da geçtiğimiz günlerde kaldırıma park edilen bir araç nedeniyle yoluna devam edemeyen tekerlekli sandalyeli bir vatandaşın aracın aynasını kırarak tepki göstermesini hatırlatan Tekin, engelli bireylerin günlük yaşamda karşılaştıkları zorluklara dikkat çekti. Şiddetin bir çözüm olmadığını vurgulayan Tekin, “Ancak toplumun daha duyarlı olması gerekiyor. Çünkü bizler çok büyük zorluklarla yaşıyoruz. Engelli bireylere yönelik pozitif ayrımcılık yapılmalı ve bu bilinç ilkokuldan itibaren çocuklara aşılanmalı” dedi.
FİYAT ARTIŞLARI ZORLUYOR
Tekin, SGK'nın medikal ürünler için uyguladığı ödeme tutarlarının yetersizliğine dikkat çekerek, "Medikalciler de ürün fiyatları sürekli artıyor, bu da fark ödememize neden oluyor. Örneğin, kullandığım sonda (Tek kullanımlık katater) başlangıçta ödediğim ücretle şimdiki ücret arasında büyük fark var. Şu anda 3 bin 500 TL'ye kadar fark talep ediliyor. Bizim aldığımız maaş belli, sürekli kullanılan ürünlerin maliyeti engelli bireyler için büyük bir sorun oluşturuyor" ifadelerini kullandı. Tekin, mekanların engellilerin erişimine uygun şekilde yapılmadığını vurgulayarak, şunları belirtti: “Bizim alışveriş yapacağımız yerler engelliye uygun değilse; gidip oradan alışveriş yapamıyoruz. Ailemizle bir yerde yemek ya da bir çay içeceğiz mekan arıyoruz. Arkadaşımız üstüne bir şey alacak, içeri giremiyor, dışarıda yani kapısının önünde üstünü değiştirip giymeye çalışıyor. Bu tür şeylere dikkat edilirse çok iyi olur."
MA / Enes Beyaz