İSTANBUL - Gözaltında katledilen Hasan Ocak’ın annesi ve Cumartesi Anneleri’nin simge ismi Emine Ocak, Gazi Mezarlığı’nda oğlu Hasan Ocak’ın yanına toprağa verildi.
Haziran ayında geçirdiği rahatsızlık nedeniyle hastaneye kaldırılan Emine Ocak, 23 Temmuz sabahı yaşamını yitirdi. Emine Ocak için 30 yıldır mücadele ettiği gözaltında kayıplarla buluşma ve hafıza mekanı Galatasaray Meydanı'nda bir anma gerçekleştirildi. Ardından Ocak, sırlanmak üzere Gazi Cemevi’ne getirildi. Ocak’ın tabutu “Daima yas” anlamına gelen siyah örtü ile örtüldü ve karanfillerle donatıldı. Yüzlerce kişinin bir araya geldiği törende "Emine Ocak ölümsüzdür", "Kaybedenler, kaybedecek", "Katiller halka hesap verecek", "Anaların öfkesi katilleri boğacak" sloganları atıldı.
Burada ilk olarak Ocak ailesi adına Dursun Güzel söz aldı. Ablası Emine için "Beden ölür can ölmez. Ablam bizim yüreğimizde hep yaşayacak. Galatasaray Meydanı'nda mücadele eden bütün canlar onunla birlikte mücadele edecek" dedi.
‘GALATASARAY’IN ÇINARI’
Kayıp yakını İrfan Bilgi, Emine Ocak’ın “Galatasaray’ın çınarı” olduğunu ifade ederek, “Bedenen yolcu edeceğiz ama onun bize gösterdikleri yaşamaya devam edecek. Bedenen aramızdan ayrılacak ama inancı, direnci, inadı bizimle. Biz söz veriyoruz. Sen ölmedin, hoşçakal anne” dedi.
‘MÜCADELENİN SEMBOLÜ’
Ocak ailesinin avukatı ve insan hakları savunucusu Gülseren Yoleri ise Emine Ocak ile 21 Mart 1995’te Hasan Ocak’ın kaybedilmesinin hemen ardından tanıştıklarını belirterek, “Bugün burada Emine Anne olsaydı hepimizi sevgiyle kucaklardı. Hepinizi sevgiyle kucaklıyorum. Bu devletin gözaltında kaybetmeden vazgeçmesine kadar gelen mücadelenin sembolü Emine anne. Failler hâlâ korunuyor, kayıplarımızın akıbeti hala karanlıkta” ifadelerini kullandı.
‘HASAN OCAK’IN SOKAKLARINDAYIZ’
Emine Ocak adına konuşmanın çok zor olduğunu ifade ederek sözlerine başlayan ESP Eş Genel Başkanı Murat Çepni, “O her şeyden önce bir öğretmendi. Mücadele öğretmeniydi, birleştirici bir eylemciydi. Bu coğrafya özgürlük ve adalet mücadelesinin sürdüğü bir coğrafya. Ama Cumartesi Anneleri, kayıp aileleri bu coğrafyada faşizmin gözaltında kaybetme politikasını durduran bir mücadele yürüttüler. Bu mücadele bize şunu söylüyor. Birlikte olduğumuzda, amaca kilitlendiğimizde, yan yana olduğumuzda başarabiliriz. Kayıp politikasını durdurduğumuz gibi kayıplarımızın hesabını da sorabiliriz, buna gücümüz var. Emine Annemiz son anına kadar mücadeleyi konuşmaktan asla vazgeçmedi. Gazi ayaklanmasının sokaklarındayız. Hasan Ocak'ın sokaklarındayız. Buradan Hasan Ocak'ın yoldaşları olarak Emine yoldaşın ve tüm kayıp ailelerimizin yürüttüğü mücadeleyi başarıya ulaştırmak için, kayıplarımızın hesabını sormak için buradayız” diye konuştu.
‘ADALET BORCUMUZ VAR’
Sezgin Tanrıkulu şu ifadeleri kullandı: “Emine Anne’ye ve gidenlere adalet, barış borcumuz var. Zorla kaybedilmelerini sembolü beyaz toroslar yine aramızda. Mesele bu zihniyetle mücadeledir.”
‘YENİ BİR YOL AÇTILAR’
DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan ise “Emine Anne’nin huzurunda yalnızca mücadeleye sürdürme, başarma, vazgeçmeme, kazanma sözü verebiliriz. Bize yeni bir yol açtılar. Biz burada bugün tekrar Berfo Anne, Elmas anne için, meydanlarda yürek çatlatan anneler ve çocukları için söz veriyoruz” dedi.
'ÇİÇEK BAHÇEMİZDE SEN DE VARSIN'
Suruç Aileleri İnisiyatifi adına Dilek Şeker, "Babamı toprağa gömerken korkma kızım, sen ben oldun, adalet arayışçısı oldun, Cumartesi Annesi oldun dedi. Çiçek bahçemizde sen de varsın" diye konuştu.
'İLK GÜNDEN BERİ SARIP SARMALADI'
Gülsüm Elvan, "Emine Anne ilk gün yanımıza geldi. Sardı sarmaladı" diyerek mücadeleyi sürdüreceğini kaydetti.
Konuşmaların ardından Gazi Mezarlığı’na getirilen cenaze sloganlarla beraber toprağa verildi.