WAN - Wan Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan ve belediyeye kayyım atanmasının ardından işlevsizleştirilen Kent Konseyi, yönetimin DEM Parti'ye geçmesiyle yeniden kuruldu.
Wan Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan ve belediyeye kayyım atamasıyla işlevsizleştirilen Kent Konseyi, belediye yönetiminin Hakların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'ne (DEM Parti) geçmesiyle yeniden kuruldu. Kent Konseyi, kuruluş Genel Kurulu'nu gerçekleştirdi. Nûda Kültür Merkezi'nde gerçekleşen kurula; Wan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Neslihan Şedal, Abdullah Zeydan, DEM Parti Wan İl Eşbaşkanı Veysi Dilekçi, ilçe belediye eşbaşkanları, kentteki sivil toplum örgütü ve siyasi parti temsilcileri katıldı.
'SORUNLARI ORTAK AKILLA ÇÖZECEĞİZ'
Genel Kurul'da konuşan Eşbaşkan Neslihan Şedal, "Uzun bir süredir kentimiz ortak akılla yönetilmiyor ve ortak akılla kararlar alınmıyor. Yönetime gelenler ne kadar başarılı olursa olsun ortak bir akılla yönetilmediği sürece başarılı olamazlar. Fikriyatımız demokratik, ekolojik, kadın özgürlükçü bir çizgidir. Herkes burada irade olacak ve fikirlerini kent için sunacaktır. Kayyımların eliyle işte bu fikriyat yok edilmek isteniyor. Bu ortak akıl her zaman iktidarın hedefi haline gelmiştir. Bu kentin sorunlarının çözümü için ortak akıl gerekiyor. Bu ortak akıl da kent konseyi ile anlam kazanacaktır. Kadınlar da bu konseyde sözlerini en yüksek sesle dile getireceklerdir. Yine ekolojistler de burada projelerini sunacak ve çözüm arayacaklardır. Turizm, göç, hukuk, kent yoksulluğu, ulaşım gibi alanlarda çalışmalar yapan herkes bu konseyde sorunları dile getirecek, projeler sunacaktır. Bu kentin tüm sorunları kolektif bir ruhla mutlaka çözüme kavuşturacağız" ifadelerini kullandı.
'ORTAK AKILLA MUTLAKA BAŞARACAĞIZ'
Neslihan Şadal'ın konuşmasının ardından Genel Kurul'a hitap eden Eşbaşkan Abdullah Zeydan, "Uzun yıllardır işlevsiz bırakılan konseyi hayata geçirmek çok önemlidir. Bu konsey bizim fikriyatımız için de çok önemlidir. Kayyım sisteminin kenti getirdiği çok büyük bir yıkım var. Bu anlayışa karşı yeniden katılımcılığı, toplumsal aklı ve çoğulculuğu sağlayacağız. Kentin çok önemli sorunları var. Ne kadar yetkin olursak olalım, eğer kentin tüm dinamikleriyle birlikte bu yükü omuzlamaz isek altından kalkmamız mümkün değil. Her kurumun kendi alanında biriktirdiği tecrübe ile toplumsal aklı ortaya koyacağız. Ortak aklın başaramayacağı bir sorun yoktur ve mutlaka başaracağız. Biz, hiçbir ayrım yapmadan herkesi davet ettik. Farklılıkların zenginliğe, sorunların çözümüne odaklanması önemlidir. Valiyi, üniversiteyi davet ettik ama gelmediler. Bunların halkı tanımama pratiği var. İnsanlar, kurumlar birbirini sevmek zorunda değil ama saygı göstermek zorundadır. Kentin sorunları varsa tüm resmi ve diğer kurumların el ele vermesi gerekiyor. Bu halkın vergisiyle maaş alan kişilerin halkı tanımama hakkı yoktur. Biz, herkesle çalışmaya hazır olduğumuzu söyledik ama halkı tanımayan anlayış var. Bu anlayışla kent kaybeder. Ama biz kent konseyi ve bu ortak akılla çok önemli işler yapacağımıza inanıyoruz" diye konuştu.
'KAYYIM, KENTLERİN GELECEĞİNİ KARARTMAKTIR'
Daha sonra konuşan bir önceki dönem Wan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Mustafa Avcı da, "Kayyım atanma nedenlerden biri de merkezi iktidarın belediyeleri kendi şubeleri gibi görmeleridir. İkinci nedeni ise Kürt halkının kendi kendisini yönetmesinin istenmemesidir. Belediyenin her aşmasında halkı katma ve ortak akılla hareket ediyoruz. Alışagelmiş belediyecilik anlayışını ret ediyor, demokratik, ekolojik ve kadın özgürlükçü bir paradigmayı benimsiyoruz. Bu kentin sorunları sadece bizim sorunumuz değil, herkesin sorunudur. Kayyımlarla kentlerin geleceği karartılıyor. Kayyım talandır. Kayyım sadece irade gaspı değil, geleceği gasp etmektir" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Kent Konseyi'nin 13 kişilik yönetimi seçildi. Kent Konseyi'nin eşbaşkanlığına Sevgi Özdinç ve Fikret Doğan seçildi.