Golf sahası için bin 500 ağaç kesilecek

img

MUĞLA - Dalaman Hilton Otel tarafından bin 300 dönüm alanda yapılacak olan golf sahası için bin 500 ağacın kesilecek olmasına tepki gösteren ekolojistler, golf sahasının yeraltı su kaynaklarını da tüketeceğini ifade etti.   

Muğla Dalaman, Ortaca ve Köyceğiz Çevre Gönüllüleri, Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) ve Dalyan Turizm Kültür ve Çevre Koruma Derneği, Dalaman Hilton Oteli'nin Sarıgerme'de yapmak istediği golf sahası için ağaçları kesmesine ilişkin otel önünde basın açıklaması yaptı. "Ağaçlar sermayeniz değil" ve "Canlı yaşamı yok etme" dövizleri taşınan açıklamada sık sık "Havama, suyuma, ormanıma dokunma" ve "Ormanlar, nehirler sermaye değiller" sloganı atıldı. 
 
Açıklamada konuşan MUÇEP Ortaca Meclisi Üyesi Semih Gümüş bin 300 dönüm alanda yapılacak 18 delikli “Golf Sahası Projesi” için ormanlık bölgede ağaç kesimi yapılmaya başlandığını aktardı. Alanın Turizm Bakanlığı tarafından otele turizm amaçlı olarak tahsis edildiğini kaydeden Gümüş, "Projenin uygulamaya konulmasıyla içinde çalıların ve çam ağaçlarının bulunduğu ormanlık alan temizlenerek golf sahası haline getirilecek. Geçtiğimiz yıllarda orman yangınlarıyla önemli oranda kaybettiğimiz orman varlığımız şimdi de turizm amaçlı tahsislerle tahrip edilerek yok edilmek isteniyor. Dalaman Orman İşletme Müdürlüğü Yetkilileri ise, 1980'li yıllarda Turizm Bakanlığı tarafından söz konusu otele turizm amaçlı tahsis edilen alanda orman işletmesi ekiplerinin kesim planlaması yapılan ağaçların kesim işlemini yapacaklarını belirttiler" dedi.
 
BİN 500 AĞAÇ KESİLECEK
 
Yaklaşık bin 500 adet çam ve okaliptüs ağacı kesileceğini söyleyen Gümüş, "Muğla ve bölge turizmine önemli katkısı olacağı söylenen bu proje için mevcut orman örtüsü önemli ölçüde tahrip edilecek. Orman, toprağıyla, hayvanlarıyla bir bütündür, bir ekosistemdir. Golf turizmi için arazi seçiminde kıyı ve ormanların tercihi, arazinin rasyonel kullanılması için yanlış bir tercihtir. Golf sporu yapılan gelişmiş ülkelerde, golf alanları belirlenirken, işe yaramaz araziler, eski çöp depolama alanları seçilir. Yeşil görünümünün altında golf sahaları, doğaya ilaçlarla zehir saçan, su kaynaklarını acımasızca sömüren, ektiği yapay çimler dışında hiçbir canlının yaşamasına mahal vermeyen alanlardır. Çimenlerin uygun koşullarda tutulabilmesi için de çok fazla su gerekmektedir. Bölgemiz iklim değişiklikleri nedeniyle hızla kuraklaşmaktadır" ifadelerini kullandı.
 
SU KAYNAKLARI KİRLENECEK
 
Su kaynaklarının kısıtlı olduğuna dikkati çeken Gümüş, golf sahalarının yeraltı sularının tükenmesi ve kirlenmesi konusunda büyük tehdit oluşturduğunu kaydetti. Ayrıca çimenlerin yıl boyunca golf oynanabilecek durumda tutulabilmesi için çok fazla miktarda kimyasal gübre ve ilaç kullanılacağını dile getiren Gümüş, "Bir golf sahasının yıllık kimyasal gübre ve ilaç kullanımı, tarımda kullanılan miktarın altı katı daha fazladır. Bu kimyasal maddeler, daha sonra yeraltına sızarak yeraltı su kaynakları ya da çevredeki yüzey su kaynaklarının kirlenmesine sebep olmaktadır. Bütün bu gerçekler ortadayken Hilton Otelinin sırf daha fazla maddi kazanç sağlamak uğruna doğal kaynakları, mevcut ekosistemi ve yöredeki yaşamı hiçe sayarak böyle bir yatırıma kalkışması kabul edilemez. Yapılan tahribatı durdurmak ve projenin iptalini sağlamak için Kanuni haklarımızı kullanacağımızı ve gereken hukuki girişimleri yapacağımızı duyururuz" diye konuştu.