'Sendikal mücadele daha güçlü olmalı'

ÊLİH - Yaşadıkları sorunları aktararak, insan onuruna yaraşır iş ve ücret talebinde bulunan emekçiler, sendikal örgütlenmenin ise daha güçlü olması gerektiğini vurguladı.
 
Êlih’te, 1 Mayıs İşçi Bayramı dolayısıyla gerçekleştirilen bölge mitingi, dün büyük bir coşkuyla kutlandı. “Yoksulluğa, güvencesizliğe, sömürü ve baskılara karşı; birliğimizi, mücadeleyi, dayanışmayı, umudu büyütmek için haydi 1 Mayıs’a”  şiarıyla 8 Mart Kadın Parkı’nda gerçekleştirilen mitinge, Êlih ve çevre kentlerden on binlerce kişi katıldı. Büyük bir coşkuyla kutlanan 1 Mayıs’ta işçiler, emekçiler taleplerini haykırdı.
 
1 Mayıs mitinginde mikrofon uzattığımız emekçiler, insan onuruna yaraşır iş ve ücret taleplerini bir kez daha dile getirdi. 
 
Türkiye Tekstil, Örme, Giyim ve Deri Sanayi İşçileri Sendikası (TEKSİF) üyesi Hamit Yıldırım, 5 Mayıs’tan sonra TEKSİF sendikası olarak Êlih’te faaliyet yürüteceklerini söyledi.  Yıldırım, “Biliyorsunuz alanımızda ucuz iş gücü var. Asgari ücretin bile lütufmuş gibi gösterildiği bir anlayış var. Şuan Êlih’te küçük atölyelerde çalışan, markalara çalışmayan yerlerde 8-10 bin TL ile çalışan insanlar var. Mesai zorunlu olmadığı halde zorla mesaiye bırakılan işçiler var. Bunu tehdit olarak işçi sınıfına karşı kullanıyorlar” diye belirtti.
 
Sendika olarak her zaman işçilerin yanında olduklarını vurgulayan Yıldırım, hem işverene hem de emekçiye çağrıda bulunarak, “İşçiye insan onuruna yaraşır bir iş alanı ve ücret istiyoruz. Bunun için bütün arkadaşlarımızı örgütlenmeye davet ediyoruz. Biz öncülüğü yapmaya hazırız” diye kaydetti.
 
'SENDİKAL ÖRGÜTLENME DAHA GÜÇLÜ OLMALI' 
 
Teksif Sendikası Diyarbakır İl Temsilcisi Bahar Özen ise, Türkiye’de emek sektöründe en çok ezilen kesimin tekstil işçileri olduğunu söyledi. İnsanca yaşam için ücretlerde iyileştirme yapılmasını talep eden Sözen, “Halen maaşların elden verildiği yerler var, 8 ya da 10 TL’ye bin çalışan işçiler var. Çalıştırılan çocuklar var. Ayrıca sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasını istiyoruz. Anayasal haklarını kullandıkları için birçok yaptırıma maruz kalıyorlar” dedi.
 
Sendikal örgütlenmenin daha güçlü olması gerektiğini vurgulayan Özen, “Bölgede tekstil sektöründeki işçi gerçekten çok eziliyor. Biz onlar için buradayız. Onları daha iyi koşulda yaşatmak için. Daha iyi ücret ve insanca yaşam için bizler burada öncülük yapıyoruz” diye konuştu.
 
'ALANLARDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ' 
 
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel-İş üyesi Hamza Türkan ise, işçilerin genel taleplerinin kadroya geçmek olduğunu belirtti. Diğer tüm kurumlarda çalışanlarla aynı haklara sahip olmak istediklerini söyleyen Türkan, “Hepimiz bunun için alanlardayız, alanlarda olmaya devam edeceğiz” dedi.
 
Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Êlih yöneticisi Zelal Gezici ise, “İnsanca çalışmak ve kazançlarımızı elde edip, hayatımıza devam etmek istiyoruz” diye belirtti.