Aile hekimlerinden 'vergide adalet' eylemi

img
HABER MERKEZİ - Sağlık örgütleri, aile hekimlerinin sorunlarına dikkat çekerek, "Vergide adalet" talebini yeniledi. 
 
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu (AHEK) ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), "Vergide adalet" ve "Aile Sağlığı Merkezleri’nde (ASM) çalışan emekçilerin koşullarının iyileştirilmesi" talebiyle her Çarşamba günü yaptıkları eylemlerine devam etti. 
 
AMED 
 
Tabip Odası, Sağlık Emekçileri Sendikası (SES), Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF),  Birlik ve Dayanışma Sendikası, Hekim Sendikası (HEKİM SEN), Rezan'da (Bağlar) bulunan eski Emek ASM binası önünde açıklama yaptı. Açıklamada, "Aile sağlık merkezleri kamu eliyle yapılmalıdır" yazılı pankart açıldı. Amed Tabip Odası Başkanı Veysi Ülgen, ASM'lerin işletmeye dönüştürülerek apartmanların, camilerin altlarında kiralandığını, sağlıksız ve güvenliksiz aile sağlığı merkezlerine dönüştürüldüğünü belirtti. Ülgen, "Bu sağlıksız binaların ve sağlık sisteminin pandemi ve sonrası deprem döneminde nasıl enkaz altında kaldığını hep birlikte gördük. Deprem üzerinden 15 ay geçmesine rağmen, yetkililer tarafından depremden etkilenen ASM'lere yönelik herhangi bir planlama yapılmamış, aile hekimleri ve sağlık çalışanlarını kendi başlarına bırakılmıştır" diye ifade etti. 
 
'DEPREME DAYANIKLI ASM'LER YAPILMALI'
 
Depremde yıkılan binanın bir kamu kurumu olduğunu belirten Ülgen, "Depreme dayanıklı yeni ASM'ler kamu tarafından yapılmalı, tüm tıbbi malzeme ve eşyalar temin edilmelidir. Sonuç olarak, Türkiye'deki aile hekimliği sisteminde çalışan hekimler olarak yaşadığımız sorunları kamuoyuyla paylaşarak çözüm bulunmasını talep ediyoruz” diye konuştu. 
Açıklamanın ardından konuşan Birlik ve Dayanışma Sendikası Hukuk Sekreteri Çağlar Özar, "Depremin üzerinden bir yıl geçtiğini hatırlatarak, sağlık çalışanlarının yaşadığı zorluklara işaret etti. Birlik ve Dayanışma Sendikası Şube Başkanı Hacı Yusuf Eryazgan ise, "İl Sağlık Müdürlüğü'ndeki bütün doktor arkadaşlarımızı İl Sağlık Müdürü dahil bu Aile Sağlığı Merkezi birimine davet ediyoruz. Kendileri bir ay orada hekim olarak çalışsınlar, bizler de hekim olarak performanslarını görelim” tepkisinde bulundu. 
 
ANTALYA 
 
SES Antalya Şubesi tarafından eyleminin 11'inci haftasında şube binasında açıklama yapıldı. SES üyelerinin katılımıyla açıklama yapan SES Antalya Şubesi Eşbaşkanı Dr. Kaan Taşer, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre enflasyonun Nisan ayında yüzde 69,80 olduğunu hatırlattı. Taşer, ancak Enflasyon Araştırma Grubu'nun, Nisan ayına ilişkin enflasyon verilerine göre TÜFE'nin Nisan ayında yüzde 5,02 artarak son 12 aylık artışı ise yüzde 124,35 olarak gerçekliğini ilan ettiğine dikkati çekti. Sürdürdükleri eylemlerdeki taleplerinin net olduğunu dile getiren Taşer, "Talebimiz çok açık: Vergi kesintilerinin her ay sabit ve en fazla yüzde 15 oranında olmasını istiyoruz. Aile Hekimliği çalışanlarından her ay giderek artan oranda yüzde 35'e varan vergi kesintilerine son verilmesini, ücretlerimizden yapılan vergi kesintilerinin her ay sabit ve en fazla yüzde 15 oranında olmasını istiyoruz. Bunun için 11 haftadır yürüttüğümüz Çarşamba eylemlerini sonuç alana dek süresiz sürdüreceğimizi buradan bir kez daha bildiriyoruz” diye konuştu.  
 
ADANA 
 
Adana Tabip Odası (ATO) ve SES Adana Şubesi tarafından Güzelyalı 2 Nolu Aile Sağlığı Merkezi önünde gerçekleştirilen eylemde açıklama yapan ATO Genel Sekreteri Hakan Şen, talepleri karşılanana kadar eylemlerini sürdüreceklerinin altını çizdi. Vergide adalet sağlanması talebini yineleyen Şen, halkın sağlık hakkı, sağlık çalışanlarının haklı mücadelesi ve vergi adaleti için yürüttükleri mücadeleye tüm çalışanları, vergi mağdurlarını ve halkı davet etti.