Türk anne Zarok TV izleterek çocuğuna Kürtçe öğretti

img
DÎLOK - Dîlok'ta eşi Kürt kendisi Türk olan Meryem Bozkurt, sadece Zarok TV izleterek 9 yaşındaki kızı Gulaçiya'nın Kürtçe öğrenmesini sağladı.  
 
Dîlok'un Nurdağı ilçesinde yaşayan Meryem Bozkurt (55), sadece Zarok TV izleterek en küçük kızı Gulaçiya'nın Kürtçe öğrenmesini sağladı. Aslen Osmaniyeli bir Türk olan anne Bozkurt'un 3 çocuğu bulunuyor. Yaşları 28 ve 24 olan çocukları sadece Türkçe bilirken, en küçük çocuğu Gulaçiya (9) ise hem Türkçe hem Kürtçe biliyor. Anne Bozkurt, en küçük çocuğunun Kürtçe öğrenmesini ise Zarok TV ile sağladı. Bozkurt, doğumundan itibaren Gulaçiya'ya sadece Zarok TV izletti. Gulaçiya, Zarok TV'den öğrendiği Kürtçesini, Kürt olan babasıyla kurduğu diyalog sayesinde de geliştirdi.  
 
ZAROK TV'NİN ETKİSİ
 
Gulaçiya'ya Kürtçe öğretme sürecini anlatan anne Bozkurt, "Ben Türk'üm, eşim Kürt. Çocuklarımız 2 dilli bir evde yaşıyor. İlk 2 kızımda acemiydim, onlara Kürtçe öğretemedim. Ama son kızım doğduğunda artık bilinçlenmiştim. O zaman Zarok TV çıkmıştı. İlk yıllarda babasıyla her gün 15 dakika Kürtçe konuşturuyordum. Geri kalan zamanda ben onunla Türkçe konuşuyordum. Kalan süreçte de Zarok TV'yi açıp izlettiriyordum. Zarok TV dışında Türkçe hiçbir şey izletmedim. Çocuğum büyüdüğü süreçte hem Kürtçeyi hem de Türkçeyi bilerek büyüdü. Şuanda da her iki dili de çok güzel bir şekilde konuşuyor" dedi. 
 
Zarok TV'nin 2016'da Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılması sürecini hatırlatan anne Bozkurt, bu süreçte kızının Kürtçeyi unutmaması için internet üzerinden Kürtçe içerik üreten kanalları ve videoları araştırıp bulmaya çalıştığını söyledi.
 
Zarok TV’nin bir süre kapalı kalmasından kaynaklı kızının Kürtçenin Kirmançkî lehçesini unuttuğunu aktaran Bozkurt, "Kanal kapandı açıldı. Sonra Zazaca (Kirmançkî) yayını yapmadılar. Kızım o süreçte maalesef Zazacayı unuttu, yoksa onu da öğrenecekti" dedi. 
 
'ÇOK DİLLİLİK ÇOCUKLARIN KAPASİTESİNİ ARTTIRIYOR'
 
Zarok TV gibi çocuk televizyonlarının önemine dikkati çeken Bozkurt, çocukların gelişiminde hem anadilde eğitimin hem de sosyal alanlarda anadilde yaşamın gerekli olduğunu vurguladı. Çok dil bilmenin çocukların öğrenme kapasitelerini de arttırdığını gözlemlediğini ifade eden Bozkurt, "Çocuklar dil öğrendikçe kapasiteleri daha iyi gelişiyor. Her üç kızıma da baktığımda en küçük kızımın gelişim kapasitesinin daha fazla olduğunu söyleyebilirim. Dil öğrenmek gerçekten onları daha da geliştiriyor. Mesela yurtdışında çok dilli okullar mevcut. Burada da Kürtçe eğitim veren bir okul olsa kızımı oraya yollarım" diye konuştu. 
 
Sosyal alanlarda da çocukların Kürtçe konuşabileceği alanlar yaratılması gerektiğini ifade eden Bozkurt, çocukların çocuk gruplarıyla Kürtçe konuşacak sosyal ortamlara ihtiyacı olduğunu dile getirdi. Bozkurt, "Biliyorsunuz bir deprem de yaşadık. Kızımın şimdi Kürtçe konuşabileceği arkadaşları yok. 1 kızım evli, öteki de üniversitede. Kızım şimdi bir tek babasıyla Kürtçe konuşabiliyor" diye belirtti. 
 
Bozkurt, "Burada (Nurdağı) Türk, Kürt, Arap, Abdal, Çingene... pek çok farklı kimlik mevcut. Irkçılık yaşanmıyor. Ben bu bilinçle büyüdüm, yetiştim. Çocuklarıma da bu bilinçle yaklaştım" dedi.
 
MA / Ceylan Şahinli