Abdullah Öcalan: Zilan yaşam manifestomuz

  • kadın
  • 09:01 30 Haziran 2024
  • |
img

HABER MERKEZİ - Zeynep Kınacı için “yaşam manifestomuz” diyen Abdullah Öcalan, değerlendirmelerinde “Haksız, körce, yıkmaktan ve imha etmekten başka amacı olmayan zalim güçlerden kendimizi korumak için bu savaşı veriyoruz. Ama asıl savaşımız yaşamımızın bitirilmişliğine bir anlam verebilmek içindir” dedi. 

PKK Lideri Abdullah Öcalan’a dönük uluslararası komplonun ilk adımı Suriye’nin başkenti Şam’da 6 Mayıs 1996 tarihinde gerçekleştirilen bombalı suikast ile atıldı. Komplo sonrası Zeynep Kınacı (Zilan), 30 Haziran 1996’da gerçekleştirdiği eylemiyle büyük bir yankı uyandırdı. Kınacı'nın eylemi sonraki sürece yön verdi. Abdullah Öcalan, "yaşam manifestomuz" dediği Kınacı'nın eylemi sonrası tüm dünyayı etkileyen “jin, jiyan, azadî” paradigmasının temellerini attı. 
 
‘ERKEĞİ ÖLDÜRMEK’
 
Abdullah Öcalan, Kınacı’nın ölümünün birinci yıl dönümünde kapsamlı bir değerlendirme yapmış ve şunları belirtmişti: "Kürdün şimdiye kadar sevgiden fazla anlamadığı, bir aşkı yaşamadığı biliniyor. Ehmedê Xane’nin Mem û Zîn’inde bile aşkın kenarından geçilmemiştir. Aşk yerine söylenen bir söylem vardır. Onun da sonu, dili bile olmayan ve ayağa bile kalkamayan bir Zîn’le, yine iki adım bile yol alamayan bir Mem’dir. Yani herhangi bir gücü filan yoktur. O büyük aşk klasiğinde, destanında bile aşkın kenarından geçilmiyor. Daha sonraki üç yüz yılı göz önüne getirdiğimizde, aşkın artık sözü bile edilmez olur. Bir tek sözcükle, güzel bir sevgi üzerine hiç kimse bir şey yazamaz olur. Şimdi bizim burada aşkı ne kadar yaratıp yaratmadığımız o kadar önemli değildir. Ama bir iddiamız, bir eylemliliğimiz var. Bunu kadınla yapmaya çalışıyoruz. Buna kim ne ad takarsa taksın önemli değildir. Ben kendimi ortaya koydum; yoldaşlarımız, etkilendiğimiz ve etkilediğimiz kadınlarımız ortadadır. Şüphesiz bunlar belki benden daha fazlasını bekliyorlar ama bizde gerçekleşen bu kadardır. İsteyebildikleri gibi bir insan olmayı, hatta bir erkek olmayı da bu vesileyle dile getirmek istedim.
 
Bu yıl benim sıkça kullandığım bir söz de ‘erkeği öldürmek’ti. Erkeği öldürmek demek, kadın karşısında bir zalimden, bir despottan, bir tüketiciden, her bakımdan çirkin konumdan öteye bir durumda olmayan erkeği öldürmek demektir. Bunu her erkek, özellikle içimizdeki erkekler bilmek zorundadır. Kadın karşısındaki böyle erkeklerin konumlarını ne yapacağım? Bu erkeklik zaten elinden de bir şey gelmeyen bir erkekliktir. Doğru dürüst bir savaşı veremiyor, doğru dürüst bir taktiği bile hayata geçiremiyor. Bu erkeğin bilinci uyanan Kürt kızında, Kürt kadınında bir anlam ifade etmeyeceği açıktır. Zilan gibi bir büyüklük karşısında, klasik erkekliğin beş para bile etmeyeceği açıktır.
 
Kaba cinsel güdülerle bir kadına yüklenme devrinin artık geçtiğini herkesin bilmesi gerekiyor. Kadın denilen olayın yaşamsal ve eylemsel olduğu artık bilinmelidir. Dolayısıyla biraz daha açık sözlü olmak kadar, kendini eşitliğe ve özgürlüğe yakın bir konuma taşırmak önemlidir. Kadınla başka türlü buluşmak ve söyleşmek mümkün değildir. Saygı, büyüklük ve tutarlılık varsa, erkeklerimiz bunun gereklerini yerine getirirse, bir kadın bulabilirler. Kadınlar neden bu kadar bize bağlılar? Erkeklerimiz genellikle kıskançtır. Bu kadar büyük bağlılıklar bile benim için hiç sorun değildir. Başlık parasıyla -ki, toplumda bu böyledir-, bizde ise yetkiye sığınarak ve gücünü böyle göstererek bir kadını kazanamazsınız. Bir kadını kazanmanın yolu, Zilan’ın kendini değerlendirdiği biçimde olur.
 
BÜYÜK BİR BAŞKALDIRI VAR
 
Dikkat ederseniz bu kadın yoldaşımızla benim herhangi bir tanışmışlığım yoktur ama en büyük bağlılığını ortaya koyabiliyor. Bu nokta çok önemlidir. Bir erkeğin bir kadın için nasıl olması gerektiğini ortaya koymaya çalışıyor. Eğer biraz böyle olabilirseniz, bir kadının nasıl bağlanabileceği ve sadece bağlanmakla da kalmayıp nasıl kahraman olabileceği ortadadır. Bunu anlamazsanız, kesinlikle kendinize erkek diyemeyeceksiniz. Belki başka yerde, dışımızda bunu diyebilirsiniz; ama kendi gerçekliğimizde -umarım bunu bütün halkımız içinde de gerçekleştireceğiz- bu kişiliğe başka türlü saygımızın olabilmesi de mümkün değildir.
 
Ayrıca bu da yetmiyor. Yani yeni insan tipinin bir kadın için ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor. Vicdanınız ve biraz gücünüz varsa, yalnız benim emirlerime ve dayatmalarıma göre kadın değil, kadına göre ben nasıl olmalıyım diye kendinize sormalısınız. Şimdi bu soru daha yakıcı olmalıdır. Kadın neden her yönüyle sana göre olsun? Hele iflas etmişliğin, fazla yaratıcı olmadığın ve çirkin olduğun ortadayken, bir kadın neden sadece sana göre olsun? Biraz paran, malın ve mülkün olduğu için mi? Biraz kaba gücün olduğu için mi? Bunlarla herhangi bir sevginin, bir aşkın yakalanmayacağı açıktır. Bu tip kişilikler baskıyla kadını yüzyıllarca kendilerine bağlamak isterler. İşte buna karşı büyük bir başkaldırı var. Ben buna saygılıyım ve bunun önderliğini yapmaktan da gurur duyuyorum. Böyle kadınların önderi olmaktan da büyük bir haz duyuyorum. Onlarla böyle yaşamanın hiçbir ayıbı yoktur. Böyle bir kadın ordulaşmasının en büyük destekçisi olmaktan da gurur duyuyorum. Neden ucuz sözlerle bu değerlendiriliyor ki, böylesine yiğit kadınlar ordusunun bir yardımcısı olmak neden dedikoduya götürsün ki? Bu kadınlar ki, her birisi büyük bir kahraman durumuna gelebiliyor. Karılarınız olamadığı için kıskanıyorsanız, o ayrı bir sorundur. Siz de yiğitlik yapın, siz de kadınların istediği bir kişiliği sergileyin ki, bu kadınlar sizin yoldaşlarınız ve sözlüleriniz olsun. Ama bu gücü gösteremiyorsanız, tabii ki bu ülkede sizin için kadın olmayacaktır.
 
ÖZGÜRLÜKSÜZ YAŞAM OLMAZ
 
Zilan ve Başkan Gücümü bu temelde daha fazla kullanacağım. Ben bir intikamcıyım. Siz ülkenize hiç sahip çıkamayacaksınız, özgürlük için hiçbir şey yapmayacaksınız, sözle pratik arasında hiçbir bağlantıyı kurmayacaksınız, ondan sonra da bana ‘Canım kadın istiyor, yaşam istiyor’ diyeceksiniz: Bu kabul edilemez. Zilan kişiliğinde bu yerle bir edilmiştir. Özellikle parti saflarımızda herkes bilmelidir ki, bu sözler boşuna söylenmemiştir. Gerekirse bütün kadınların bağlı olabileceği bir erkek olmayı da gerçekleştireceğim. Onların manen güç olacakları ve hiçbir erkeğe bağlı olmayı hissetmeyecekleri kadar çarpıcı olacağım ve de oluyorum. Kadınlar bunu büyük bir coşkuyla karşılıyorlar. Ama bu yalnız başına yetmez. Gönül ister ki, bütün erkeklerimiz az çok bu temelde kadın yoldaşlarının duygularını ve düşüncelerini kendi kişiliklerinde doğru temsil etsinler.
 
En önemlisi de, ülkesiz, özgürlüksüz, savaşsız ve başarısız yaşam olmaz; dolayısıyla kadın da olmaz. Bunu anlamadıkça Zilan’ı, dolayısıyla özgür militan kadını da anlayamazsınız. Bütün erkeklerimize veya parti içindeki yoldaşlara kadınla yaşamak isteyenler var mı diye soruyorum. Keşke bir kadını sevebilseniz, keşke biraz bu anlamda yüreğiniz ve vicdanınız olabilse de kişiliğiniz biraz can bulabilse! Ben bunun yolunu açmak istiyorum. Ucuz laflarla ileri geri konuşulacağına, hakkımızda şöyle böyle değerlendirmeler yapılacağına, bunun yolunun açılmak istendiği anlaşılmalıdır.
 
SAVAŞIMIZ YAŞAM İÇİN
 
Kadın şerefli ve kutsal bir biçimde büyük değerlerle birlikte yaşanılması gereken bir varlıktır. Bunun anlamını vermek istiyorum. Yaşama bundan daha değerli katkı olabilir mi? Bir yiğitliğiniz, bir erkekliğiniz varsa, bu konuda kendinizi göstermekten daha değerli bir çaba olabilir mi? Son bir yılda bu tip duygu ve düşünceleri çok yönlü geliştirmek istedim. Savaşla, dış cephede şu kadar başarı kazandık demekle övünmüyoruz. Aslında bunlardan büyük üzüntü de duyuyoruz. Biz savaşı hiçbir zaman sadistçe ele almadık. Asker, hain vuruyoruz deyip bundan zevk duymuyoruz. Bunlar yaşamın önünde bir engel olarak dikildikleri için, bizi an be an imha etmek istedikleri için savaşıyoruz. Yoksa bu dünyada en zor savaşabilecek olan biri varsa o da benim. Ancak yaşamın başka yolu yoktur. Her gün bu konuda çağrı yapıyorum; insani bir yöntemle, yani vurmadan, kırıp dökmeden, öldürmeden, bu halkın var olan bazı sorunlarını tartışarak halledelim diyorum. Ama bunların yüreği yoktur, büyük vicdansızlar. Bir halkın haklarının ne olduğunu, baskı altındaki insanların özleminin ne olduğunu anlamak bile istemezler. ‘Ulusal birlik ve bütünlük’ adı altında ‘Bir halk yok olsun, bütün insanlar yaşam dışı bırakılsın’ anlayışına sahipler. Bu, kendileri için sözüm ona şereftir. Biz bu ‘şerefi’ çok iyi tanıyoruz; tarihte bunun örnekleri çoktur.
 
Biz çok haksız, çok körce, yıkmaktan ve imha etmekten başka amacı olmayan bu tip zalim güçlerden kendimizi korumak için bu savaşı veriyoruz. Ama asıl savaşımımız yaşamımızın bitirilmişliğine bir anlam verebilmek içindir. Bu cephe en az savaş cephesi kadar önemlidir. Biz, kabul edilebilir, sevip sayılabilir bir yaşamın kadın-erkek ilişkilerindeki tutturulması gereken düzeyle birlikte olabileceğine inanıyoruz. Kadını bizzat karar verebilecek, tartışabilecek, Zilan kişiliğinde görüldüğü gibi anlam ve duygu derinliğini yakalayabilecek bir biçimde geliştirmeyi düşünüyorum. Bu konuda gerekeni yapmaya çalışıyorum. Bu en doğrusudur, özellikle bizim toplumumuz için yerine getirilmesi gereken en kutsal görevlerden birisidir.
 
KADINLA DOĞRU YAŞAM
 
Başta saygıdeğer halkımıza ve dostlarımıza olmak üzere, partimiz içindeki yaşam konusunda belli bir derinliği yakalamak isteyenlere de şunu belirtebilirim: Zor da olsa, hatta savaştan bile zor olsa, birçok geleneklere, bağlı olduğumuz dinsel veya ahlaki ve moral değerlerimize ters de gelse, yeni yaşamın yolunu böyle açmak zorundayım. ‘Din, ahlak ve gelenekler şöyle diyor’ denilebilir; bunlar benim için önemli değildir, çünkü bunlar ülkemizi, yaşamı, kadını ve erkeği kaybettirdi. Ben kolay ve ucuz yaşamı sürdürmek niyetinde değilim. Tıpkı burada vurgulandığı gibi, ‘iddia ve yaşam büyük olacak’ ilkesine bağlıyım. Bu ilke için ne gerekiyorsa o yapılacaktır. Bu kadar büyük bir savaşı hiçbir dinin mensupları gösteremez. Ama PKK’de özgürlük militanı gencecik bir kız bu gücü gösterebilmiştir. Bu sevgiyi ve vicdanı başka hiçbir gelenekte ve ahlakta görmek mümkün değildir. İşte bu, özgürlük ahlakında ve özgürlük amaçlarında gösterilmiştir.
 
Önderlikte yaşam konusunda bir ilerlemenin farkında olmak gerekiyor. Kadınla doğru yaşayabilmek ve daha anlayışlı olabilmek savaşa da çok güç verir. Bu, öyle sanıldığı gibi benciliğe götürmez. Kim bencilliğe götüreceğini söylüyorsa yanılıyor. Kadınla olabilmek bir savaş gerekçesidir. Herkes anlayabilmeli ki, son yıllarda kadınla ne kadar olabildiysem, o kadar amansız savaşçı olmayı bildim. Eski erkek bir kadınla oldu mu, kendini verse bir çırpıda kazanılacak bir savaşa ihanet eder. Bu erkek, benim için en namussuz erkektir. Bu kişilik kadın da olabilir. Ama benim yanımdaki hiçbir kadının beni savaş dışı bıraktığını hiçbir zaman düşünmüyorum. Zaten Zilan’ın kendisi ortadadır; Zilan’la olabilmek en büyük savaş eylemiyle olabilmektir. Kadınla olabilmek mi istiyorsunuz, o zaman en büyük savaşçı olacaksınız. Büyük yurtseverlikle, büyük özgürlükle birlikte olacaksınız. Yine kadın mı erkekle olmak istiyor; benim şahsımda yetişen yeni insanla olacak, yani Zilan yoldaş gibi olacaktır. Bunun başka izahı yoktur. ‘Anlamadık, güç yetiremiyoruz’ dememelisiniz. Kutsal dediğimiz, yüreğimizde ve beynimizde sonuna kadar bağlandığımız sözleşme dediğim olay budur.
 
YAŞAM MANFESTOSU
 
Ben buna yaşamın manifestosu dedim. Bundan sonra bu ülkede, bu halk içinde kadın-erkek arasındaki yaşam bu manifestoya göre olacaktır. Daha değerli kadın militanlar ortaya çıkararak, bunu biraz daha kanıtlamak istiyorum. Erkeklerin gözüne yiğit kadınları sokarak, gerektiğinde onlardan daha fazla savaşçı kılarak ve mümkünse onları biraz vicdana ve savaşa kaldırarak bunu biraz göstermek istedim. Yine yaşama büyük bir tutkuyla bağlanmaları için, kadının anlam ve önemini ortaya koymak istedim. Gelişmeler sınırlıdır, ama bana göre çarpıcıdır. Birçoğunun sandığı gibi, bilinç derinliği ve büyük bir ruh olmadan bu yaşam yaratılmamıştır. Şehitlere bağlılık sözü veren herkes, günlük yaşamını mümkünse büyük iddialı ve eylemli kılsın. Bana göre sıradan birisi bile büyük iddialı ve eylemli olursa, hem yaşamın temsilcisi, hem de onun gerektirdiği kadar savaşçısı olabilir; zaferi de kesinleştirebilir. Şahadetinin büyük diriliş eyleminin birinci yıldönümü vesilesiyle bunları vurguluyorum.
 
Zilan yoldaşımız sözlerinde sonuna kadar haklıdır. İddiası ve yaşam tutkusu son derece soyludur. Biz, biraz buna yol açtığımız için mutlu olmakla birlikte, tam zaferini sağlayamadığımız için de halen eziklik ve endişe içindeyiz. Ama bunu aşmak için de amansız çabalarımızı kesinlikle sürdüreceğiz. Kendisinin de vurguladığı gibi bu, mutlaka zafere götürecektir. Bu anlamda sadece savaşımın zafer çizgisi değil, yaşamın da zafer kişiliği Zilan Manifestosunda kesinlikle anlam bulmuştur. Bundan sonra yaşam, bu manifesto ve yemin altında anlam bulacaktır. Biz bütün kusurlarımıza, eksikliklerimize ve yanlışlarımıza rağmen, bunun gereklerini biraz yerine getirmeye çalıştık. İnanıyorum ki, bundan sonra daha cesur, doğrulara daha yakın, daha bilinçli, hem de çok duyarlı ve duygulu insanlar olarak yaşamın da gereklerini yerine getireceğiz ve savaş kadar yaşamın da zaferini kesinleştireceğiz.”

Diğer başlıklar

07:34 Atanamayan genç intihara sürüklendi
07:29 Mültecilere dönük saldırılar gece boyunca sürdü
07:20 Kabinede değişiklik
01/07/2024
23:18 Colemêrg’teki nöbet 7’nci gününde
23:13 YNK: Kurdistan güçlerinin yangınlarla hiçbir bağlantısı yok!
23:07 Adana’da Suriyelilere saldırı girişimi
22:53 Suriye’deki protesto silahlı çatışmaya döndü iddiası
22:25 Tekçe hukuk örgütleriyle bir araya geldi
21:49 İstanbul’dan seslendiler: Vazgeçmeyeceğiz
21:38 Kınacı ve Yüce İstanbul’da anıldı
21:27 DEM Parti'nin Kürtçe tabela önerisine AKP ve YRP'den ret
21:19 Özel’den Şimşek'e yanıt: Geçim yoksa, seçim var
21:09 Talabani: Seçimlere hile bulaştırılmaması için çaba sarf ettik
20:51 Çelê'den çağrı: Özel savaş politikalarının aracı olan etkinliklere katılmayın
20:42 'İradeye Saygı Yürüyüşü' Adana'da: Sömürge hukukunu kabul etmiyoruz
20:33 Colemêrg Belediye Eşbaşkanı’nı ağırlayan İmamoğlu: Kayyım hepimiz için tehdit
20:14 Semra Güzel davasına gizli tanık dinlendi: 3’üncü şahıslardan duydum
20:06 Kayyıma karşı nöbetteler: Tek çare birleşik mücadele
19:41 Patlamayla ilgili 2 kişi adliyeye sevk edildi
19:29 İstanbul'un Haziran enflasyonu açıklandı
18:40 Yangın açıklamasına yanıt: Gerçek failler ortaya çıkarılmalı
18:17 Eylemdeki belediye çalışanlarına destek
18:02 Cezaevlerindeki direnişi sahiplenmeye çağırdılar
17:47 Paramiliter güçlerden Erdoğan'a tepki
17:17 9’uncu gezegene ilk otobüs seferi yapıldı
16:52 İmralı tecridi BM İnsan Hakları Konseyi’nde tartışılacak
16:38 ÖHD ve DEM Parti, kayyım kararının iptali için başvuru yaptı
16:37 Kayseri'de çocuğa cinsel tacizde bulunan fail tutuklandı
16:27 Gar Katliamı davasında tutuklu 10 sanığa 101'er kez müebbet
15:30 Barodan Botan’daki doğa talanına dair açıklama
15:18 ÇHD 1 Mayıs’ta yaşanan hak ihlalleri raporunu açıkladı
15:06 DBB ilk 'stratejik plan' toplantısını kadınlarla yaptı
14:48 Kaymakamlık 'el tutması' diyerek tacizi meşrulaştırdı
14:42 Çiftçilerden DEDAŞ protestosu
13:31 Temelli: Nefret söylemleri linç saldırıları olarak karşımıza çıkıyor
12:35 Yürüyüşçüler Adana'ya hareket etti
12:30 Gar Katliamı davası: Sanık, Davutoğlu'nun dinlenmesini istedi
11:47 SİT alanı olan Nemrut Krater Gölü yollarına sıcak asfalt döküldü
10:44 Kayyım belediye meclis üyelerinin toplantı için binaya girişini engelledi
09:48 Berwarî: Türkiye'nin hedefi işgal
09:39 Afyon'da kaza: 11 yaralı
09:33 Ağır yaralanan kadın 9 gün sonra yaşamını yitirdi
09:15 Tutsakların boykot eylemi sürüyor
09:14 15 yıl sonra tahliye edildi: Tutsaklar tecride karşı direnişte kararlı
09:05 Sanatçı Cengiz: Kayyım politikasının altında kültürel asimilasyon var
09:03 'Cenazeye kötü muamele insan onuruyla bağdaşmıyor'
09:00 01 TEMMUZ 2024 GÜNDEMİ
08:49 Kayseri'de istismar iddiası sonrası ırkçı saldırı
08:36 10 il için sarı kodlu uyarı
08:11 Çocukları taciz eden uzman çavuşlara yurttaşlardan müdahale
07:53 Mêrdîn Barosu'ndan ırkçı saldırı açıklaması
30/06/2024
22:58 ‘İradeye saygı nöbeti’ 6’ncı gününde: Colemêrg ya me ye
22:01 Kobanê ve Til Temir’e saldırı: Bir yurttaş yaralandı
21:19 Qoser ve Hezex'te kayyıma karşı yürüyüş
20:59 İzmir'deki patlamada ölenlerin sayısı 5'e yükseldi
20:49 Tekçe’nin temasları sürüyor: Kayyım sadece Hakkari’nin sorunu değil
19:32 Zeynep Kınacı anıldı
19:02 'İradeye Saygı Yürüyüşü' Ankara'da: Adalet yürüyüşümüz devam edecek
18:18 TTB seçimlerini sandıkta birleşen sol grup farkla kazandı
17:53 Gazze’de yaşamını yitirenlerin sayısı 38 bine yaklaştı
17:36 ‘Sokakların güvenliği için hayvanları değil kadın katillerini toplayın’
17:23 Kadınlardan doğa yürüyüşü etkinliği
17:09 Duhok’ta bombardıman: Bölgede yangın çıktı
16:39 Hatimoğulları: Kadınların ortak paydası mücadele
16:25 Bakırköy Cezaevi önünde 'Özgürlüğe ses ver' eylemi
16:12 Meclis’te yoğun mesai başlıyor
16:11 İzmir'de doğalgaz patlaması: 4 kişi öldü
15:48 Şehit ve Gazi Derneği’ne bağış yapmayı kabul etmeyen Yılmaz’a hapis cezası
15:04 Şirnex’te 14 bölge 'özel güvenlik bölgesi' ilan edildi
14:54 Colemêrg Belediyesi Eşbaşkanı: Türkiye halklarıyla birlikte mücadele etmek istiyoruz
14:53 Keskin: 90’larda insanlarımızı katleden zihniyet yeniden ortaya çıktı
14:27 Gazeteci Ahmet’in duruşması görülmeden ertelendi
14:27 İranlı aktivist Atife Rengrêz tutuklandı
14:14 Elkê'de başlatılan ağaç kesiminin alanı genişliyor
13:44 Eskişehir'de bir kadın katledildi
13:37 DEM Parti’nin ‘İradeye Saygı Yürüyüşü’ başladı
13:18 Bakanlığın festivalinin ardından çöp yığını kaldı
13:09 Kadını katleden uzman çavuş tutuklandı
12:12 MEB'den 'çocuk işçiliğine' yeni kılıf
11:14 İzmir'de 12 saat süren yangın kontrol altına alındı
11:13 'Şehit Deniz Fırat' yarışma başvuruları uzatıldı
10:13 Jin dergisi 'Savaş siyaseti, militarizm ve kadın' başlığıyla yayımda
09:33 Tutsakların 'özgürlük' eylemi devam ediyor
09:32 Akaryakıta zam: Minibüs hatları satılığa çıkarıldı
09:08 Türkiye ve Kurdistan Haziran ayında yangınlarla kavruldu!
09:05 Avukat Öyke: İmralı’dan haber alana kadar başvurular sürecek
09:05 Yemek yemekte zorlanan tutsak tedavi edilmiyor
09:04 Hasta tutsak kardeşlerin hikayesi
09:03 Özdağ’ın Şêx Seîd’e dönük hakareti 'ifade özgürlüğü' sayıldı
09:02 Dünya Emeklilik Günü: Emekliler ekonomik krizin pençesinde
09:01 Abdullah Öcalan: Zilan yaşam manifestomuz
09:00 30 HAZİRAN 2024 GÜNDEMİ
00:19 İzmir'de bir günde 18 yangın çıktı, 11'i söndürüldü
29/06/2024
23:53 İzmir’deki yangın Kuşadası'na sıçradı
22:53 DEM Parti Ankara İl Örgütü: Diz çökmedik çökmeyeceğiz
22:44 2 kentte Gülistan Doku turnuvası
22:39 Colemêrg’te ‘iradeye saygı duy nöbeti’ 5’inci gününde
22:30 Muğla'da Kürt işçilere saldırdılar
22:13 Şüpheli ölümde ırkçılık iddiası
21:39 Hayvanlar için eylem 37’nci gününde
21:34 DEM Parti Menderes'teki yangın bölgesinde
21:23 Tren hattı nedeniyle birçok ev, firma ve kurum yıkılacak
21:16 Depremzede Kaya’nın eylemi 9’uncu haftasında
21:01 Adana’da nöbet sürüyor: Çözüm adresi İmralı'dır
20:28 Kartal’daki mitingde tecrit, kayyım, yoksulluk ve kadın katliamlarına tepki
20:13 Kürt siyasetçi Orhan Doğan mezarı başında anıldı: Onurlu bir direniş
20:03 Colemêrg Belediyesi Eşbaşkanı Tekçe: Hakkari’ye kayyım atanmışsa İstanbul tehlike altındadır
20:00 Yüksekdağ: Başaramayacaklar
Atalay: Hep birlikte kazanacağız
19:45 1 Mayıs tutsakları: Kalbimiz kayyıma karşı direnenlerle
19:38 Yerine kayyım atanan Akış: Başımız dik, pişmanlık duymuyoruz
19:10 Gazeteci Erenci mezarı başında anıldı
18:51 Kayyıma karşı mitingde ortak çağrı: Birleşik mücadeleyi büyütelim
18:21 İzmir'in 4 ilçesi yanıyor: Evler tahliye edildi, otoban trafiğe kapatıldı
17:19 İstanbul'da kayyıma karşı miting öncesi yürüyüş
17:14 TTB’de seçim öncesi önemli gelişme: AKP-MHP’ye yakın gruba karşı birleştiler
16:46 Madımak’ı anlatan ‘Çok Kötü Bir Şey Oldu’ belgeselinin gösterimi yapıldı
16:31 Êlih’te yangın
16:27 47 STÖ'den Şefik Esen tepkisi: Cenazeye saygısızlığı kınıyoruz
16:15 BM, Roboskî için hükümetten savunma istedi
16:11 Polisler Şêx Seîd’in resimlerine el koydu
16:04 Yangın bölgesine ziyaret: Dayanışmayla yaralarımızı saracağız
15:27 Birçok kentte anma: Şêx Seîd’in mücadelesini Öcalan sürdürüyor
15:25 ‘İradeye saygı nöbeti'ni 3'üncü grup devraldı: Mücadelemiz kesintisiz sürecek
15:10 İzmir'de orman yangını
14:43 3 hasta tutsak için 'yaşamları risk altında’ uyarısı
14:33 Progressive Alliance’den DEM Parti’ye dayanışma ziyareti
13:57 Efrîn’de 1 kişi kaçırıldı,1 kişi darp edildi
13:40 Wan'da 'çöp' oyunu
13:22 Cumartesi Anneleri Abdulvahap Ateş’in akıbetini sordu
13:18 Muğla'da erkek şiddeti: 3 ölü, 2 yaralı
13:15 Şex Seîd idam edildiği yerde anıldı: Mezar yerleri açıklansın
13:14 DEM Parti MYK'sinden önemli kararlar
13:02 Alanya'da şüpheli öğrenci ölümü
12:37 Yüce, Ay ve Baysal için adalet istediler
12:11 İran seçimleri ikinci tura kaldı
11:20 Akkuyu'da kaza: 2 ölü, 35 yaralı
11:15 Zaxo’da kaza: 3 ölü, 10 yaralı
11:07 Gazeteci Ahmet hakim karşısına çıkıyor
11:04 Saldırgan uzman çavuş gözaltına alındı
10:52 Halkının sesi olan gazeteci: Mazlum Erenci
09:56 Cezaevlerinde ‘özgürlük’ eylemi devam ediyor
09:29 Cengiz Çiçek: Abdullah Öcalan Kürt halkının hakikatidir
09:12 Abdullah Öcalan: Kürtlere yönelik soykırım 1925’te başladı
09:10 Nihat Kazanhan'ı katleden polis 16 aydır yakalanmadı
09:09 Geçinmek için kızgın güneşte çapa sallıyorlar
09:06 Afganistanlı kadınlar BM toplantısına tepkili: Taliban bizi temsil etmiyor
09:04 Kayyımın AKP adayı için aldığı kolilere ait kayıtlar yok
09:03 AKP'li Bedirhanoğlu'nun Dikey Bahçesi kurudu
09:03 '29 Haziran'daki karar Kürtlere bir mesajdı'
09:00 29 HAZİRAN 2024 GÜNDEMİ